Ekologiska produkter är framställda utan konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel. Men inte utan tillsatser.

I motsats till vad många tror så betyder en ekologisk märkning på produkten inte att den är tillsatsfri. Däremot är användningen av tillsatser begränsad.

Inom EU är idag 320 tillsatser tillåtna och av dessa är 53 stycken tillåtna i ekologiska produkter, vissa endast i särskilda produktkategorier.

Förutom EU-ekologiska produkter, som bär symbolen EU-lövet, märker även Krav ekologiska produkter. De har egna regler, som i gäller utöver EU:s.

Huvudsakligen handlar dessa om utökat djurskydd och krav på bra villkor för arbetare, men de tillåter också något färre tillsatser. Bland annat får Krav-märkta produkter inte innehålla konserveringsmedlen natriumnitrit (E250) och kaliumnitrat (E252). Av de 53 tillsatserna tillåter Krav 41.

Samtidigt tillåter Krav vissa konserveringsmedel som inte är tillåtna i ekologiska produkter, men då endast i fiskprodukter som kaviar och sill. Eftersom dessa konserveringsmedel inte tillåts i ekologiska livsmedel får just dessa produkter inte heller kallas för ekologiska, trots att de alltså bär Kravs märke. Totalt handlar det om åtta stycken ämnen.

En del tror att även Ä-märket handlar om ekologiskt, men det gör det inte, även om en del Ä-märkta produkter också är ekologiska. Ekologiskt handlar huvudsakligen om hur råvaran produceras, exempelvis hur en morot har odlats eller en gris har fötts upp.

Ä-märket ställer istället krav på vad tillverkaren gör med råvaran sedan. Bland annat tillåts de inte blanda i några tillsatser. Undantaget är till exempel fruktpektin i sylt och bakpulver i småkakor. Ä-märket tillåter inte heller fejkade aromer, industriella ingredienser eller förpackningar som riskerar att vilseleda konsumenten. Läs mer om reglerna för Ä-märket här >>

LISTA: Tillåtna tillsatser i ekologiska produkter >>

Ivar Nilsson


Annons