Samtliga glassar ska vara fria från palmolja innan året är slut, lovar företaget.

I början av sommaren gjorde konsumenttidningen Råd & Röd en lista över glassar som innehåller palmolja. De hittade då över 50 strutar, pinnar och byttor som säljs i vanliga butiker med det kritiserade fettet på ingrediensförteckningen. Reaktionerna från läsarna blev många och en namninsamling mot palmolja i glass startades och fick över 10 000 påskrifter.

På listan fanns glassar från såväl jättarna GB, Sia Glass och Triumf Glas, som butikskedjornas egna varumärken.

Plockar bort oljan

I en uppföljande artikel i tidningen säger Sia Glass vd Stefan Carlsson att företaget har bestämt sig för att helt sluta med palmolja i sina produkter. Han berättar att de försökte plocka bort all palmolja redan 2017-2018, men att de då inte lyckades med alla produkter. Nu säger han dock att de lovar att plocka bort oljan ur de återstående produkterna före den sista december och i de fall det inte går helt enkelt sluta att sälja produkten.

– Det var inte ett lätt beslut att ta att sluta med palmolja, men vi tycker att det är rätt att sluta använda den med tanke på skövlingarna av regnskogen, säger Stefan Carlsson.

Palmolja kan finnas i själva glassmeten, dock inte i Sias, men vanligare är att den finns i kakbitar, strössel, såser och choklad som blandas ner i glassen eller täcker dess yta.

– Det har varit en utmaning att ersätta palm­oljan med en annan olja som har samma egenskaper.

I de flesta fall använder de sheaolja* eller rapsolja istället. Frågan är dock hur mycket bättre för miljön som sheaolja är jämfört med palmolja. Det återstår att se. Klart är i alla fall att Sias glassar alltjämt innehåller ett flertal tillsatser.

Ivar Nilsson


Annons