Fisk som fiskas i Stockholm kan ha transporterats till Göteborg, sålts där på auktion och sedan forslats tillbaka till huvudstaden ett antal dagar senare. Som kund är det klurigt att veta om fisken man köper är riktigt färsk, liksom för dem som köper in fisk till beredning eller butik. Men nu finns en lösning: En gratis app för iPhone som kan avgöra om fisken är som den ska.


Det norska forskningsinstitutet Nofima har tagit fram verktyget som är tänkt att vara till hjälp för inköpare av fisk. Appen analyserar fisken genom att bedöma fiskens ögon, skinn, och gälar berättar nyhetsbrevet Food Monitor

 

Fisken måste vara rå, hel och urtagen för att appen ska fungera som det är tänkt. Resultaten talar bland annat om hur många dagar fisken kan lagras på is. Appen, som heter "How fresh is your fish?", lanserades för första gången under förra året.

 

Då kunde man enbart testa lax, torsk, och rödspätta. Nu har den utvecklats till ett professionellt redskap och kan användas även till pollock, kolja, sill, piggvar, sjötunga, slätvar, kungsfisk, djuphavsfiskade räkor, fjordräkor, och skalade räkor. 

 

Appen är i första hand tänkt att vara ett verktyg för professionella, men kan också användas av konsumenter som vill veta hur många dagar den fisk man vill köpa kan hålla sig. 


  

Annons