Efter flera års dividerande är länderna inom EU överens om vad som ska gälla för ekovin. Det betyder att vinproducenter inom den Europeiska unionen nu kan påstå att vinet är ekologiskt.
 Det berättar nyhetsbrevet WOW News.

Vilka regler som ska gälla för produktion av ekologiskt vin har diskuterats länge och svårigheterna för medlemsländerna att komma överens har varit många. 

Det blir nu första gången inom EU som producenter kan gå ut och påstå att vinet är ekologiskt. Hittills har producenterna kallat sina eko-viner för "vin gjort på ekologiskt odlade druvor". Detta har då inneburit att de inte kunnat kalla hela vintillverkningsprocessen för ekologisk eftersom det inte funnits några gemensamma regler.

De nya kraven innebär att sorbinsyra förbjuds i tillverkningen. Svaveldioxid kommer fortfarande att vara tillåtet, men 30-50 milligram mindre per liter än vid konventionell vintillverkning.


Ekovinerna kommer att bli lättare att hitta för konsumenten eftersom EU:s eko-logga ska finnas synlig på etiketten liksom även ett nummer, en kod för certifieringen.

Intresset för ekologiska produkter har tilltagit rejält i intresse.

– Vi tycker att man nu hittat en lagstiftning som bör fungera för både små och stora odlare, säger Emil Sallnäs, vd på Giertz vinimport, en av landets vinimportörer som jobbat längst med eko-viner till WOW news.

Reglerna gäller från och med 2012 års skörd. Märkningen av eko-viner kommer däremot att påbörjas redan från och med juli 2012.


Flera andra vinproducerande länder, i synnerhet de i Nya världen, redan har normer för ekologiska viner. På Systembolaget finns i dagsläget över 450 ekoviner: 256 röda, 147 vita, 15 rosé och 36 mousserande.

Utöver de ekologiska vinerna börjar ”naturvinerna” att komma in även på systembolaget. De är framställda på ett ursprungligt sätt med så lite ingrepp som möjligt, och flera är exempelvis helt utan tillsatt svavel. Naturvinerna har ingen gemensam märkning. 

Läs Mats-Eric Nilssons krönika om naturviner>>

Läs mer om naturviner>>

 

Annons