Snart är det påsk igen och då brukar det dyka upp en och annan nyhet i ägghyllan. Brunare skal, gulare gula, mer omega 3, och mindre ägg för barn. Fantasin har inga gränser när det gäller att skapa mervärdet på naturens enklaste livsmedel, ägget.


Färdigkokta ägg är 2012 års nyhet till oss konsumenter. Det säljs redan idag till storhushåll och restauranger. Nu är det vi konsumenter inte har tid att koka och skala ägg. Sedan i höstas har det funnits i två-pack under Icas varumärke och som en-pack i servicehandeln. Den nya lanseringen är en hink med 8 ägg i lag.


De färdigkokta äggen som kommer från Stjärnägg kommer att finnas i flera varianter varav en i en hink med åtta kokta och skalade ägg i lag. Lagen är ”noga anpassad”, ska inte påverka smaken och gör att äggen håller i 25 dagar, trots att de befriats sin naturliga geniala förpackning. Lagen innehåller vatten, E 330 och E 331 (citronsyra och natriumcitrat).

Äggen i småförpackningarna har först legat i lag i 12 timmar och packas sedan i en skyddande atmosfär, ungefär som man gör med kött). 


Äggen blir ungefär dubbelt så dyra som råa ägg med skalet kvar, men fördelarna är flera berättar Stjärnäggs VD, Håkan Burlin, för handelns nyhetstidning Fri Köpenskap. 

– Under påsken är äggen i butikerna svåra att skala för de är så extremt färska och de kan dessutom vara slut på hyllan.


Att koka ägg kan tyckas enkelt, men det är tvärtom en konst, anser Kristin Pallman som är marknadsansvarig på Stjärnägg. Ska vattnet vara varmt eller kallt från början? Hur länge ska det koka, och hur gör man för att skala det enkelt och smidigt, så att inte en del av äggvitan sitter kvar i skalet? är vanliga frågor som företaget får.


Och när slipper vi steka våra ägg? Lugn det är förmodligen bara en tidsfråga. Restauranger och storkök använder sig redan av dem.


Fakta

Stjärnägg är en sammanslutning av nio olika företag runt om i Sverige, från Skåne till Norrland. Våra ägarföretag är Norrlandsägg, Yttertavle Ägg, Adelsö Ägg, Täljestad Ägg, KG:s Ägg, Thuressons Hönseri, Västkustägg och Hallandsägg.


Anna Karin Strand Nilsson


 

Annons