Att Bondens marknad berikar oss är nog de flesta överens om. Massor av närproducerad mat att handla hem och laga och njuta av. Men kanske är en av de viktigaste poängerna med alla bondemarknader att vi får möjligheten att stå öga mot öga med en livs levande matproducent. Vi kan få veta när just den här Marmande-tomaten var skördad, hur lammet i kyldisken hade det när det levde, och få avslöjat för oss att den krokiga, knöliga och ganska fula squashen faktiskt är den allra godaste. Jag kan klaga om något inte var bra förra veckan eller gå tillbaka nästa vecka för att säga att getosten var en av de finaste jag smakat. Det är så förtroende skapas.


Men, nu när vindarna fortfarande viner kalla utmed de ännu osopade gatorna, känns det långt till nästa Bondens marknad och det blir inte riktigt detsamma att prata getost med någon på Coop Nära. Då kan det vara skönt att påminnas om att de där producenterna, de finns där året om.


I Uppland har man nyligen satt dem på kartan. Föreningen Bondens Mat i Uppland har skapat en Matkarta med 80 producenter man kan besöka. Den finns som papperskarta men också på nätet, där man lätt kan göra sin egen rutt. Kaninuppfödare i Vreta, uppfödare av utrotningshotade grisar i Östervåla, ekologiska grönsaksodlare vid Hornudden och mejeriprodukter från lantras-kor i Eskesta. 


För Bondens Mat i Uppland blev arbetet med kartan också en inventering och för de inblandade producenterna, som ibland kan känna sig ensamma i sitt arbete, blev det en aha-upplevelse att grannen några gårdar bort också var tillverkade mat i någon form och nya  intressanta samarbeten har redan börjat uppstå, berättar Claudia Dillman, Matlandetambassadör och en av initiativtagarna till Matkartan. 

Föreningen Bondens Mat jobbar för att lyfta småskalig och närproducerad mat och för att det ska gå att leva på och av den svenska landsbygden, ett mål som väl platsar i regeringens satsning Matlandet Sverige.

Nästa steg är att skapa matresor för de som vill veta mer var maten kommer ifrån. Snitslade banor mellan producenter som gillar att möta sina konsumenter. 

Redan nu går det att snitsla sin egen bana med hjälp av Matkartans webbversion >>

Anna Karin Strand Nilsson


Fröslundaekogard[Anette Gärdeklint Sylla]Sedan ett år tillbaka åker köttbonden Sune Erlandsson runt som en gammaldags gårdfarihandlare i Enköpingstrakten med gårdens ekologiska kött i en egen frysbil. "Jag knackar dörr och säljer köttet direkt till kunderna vid dörren. Det har blivit succé", säger Sune.

 

Annons