Vinnare: Rydbergs lätta Skagenröra. Prestation: 23 E-nummer i en liten burk. 

Våren 2008, utlyste bloggaren Hakke, Håkan Karlsson, en tävling. Han hade inspirerats av Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken, som kom ut hösten innan.

På andra och tredje plats kom Bröderna Franzéns Räkbomb med 20 E-nummer. På tredjeplats en ost och skinksallad från Mikaels Livlina.

Men den egentliga vinnaren, utom tävlan blev faktiskt en landgång från Coop i Kramfors med 33 tillsatser. ”Och så var det visst lite räkor också”, avslöjade Hakke för Äkta vara.

Samma år drog den oberoende konsumentföreningen Äkta vara på allvar igång sitt arbete för ”mer mat i maten”. Några år och några böcker senare har en hel del hänt. Konsumenter har gjort uppror. Många livsmedelsproducenter gick igenom sina ingredienslistor och en del blev faktiskt förvånade över att det såg ut som det gjorde i deras produkter. Det har lett till en storstädning i tillverkarnas skafferier. Det som de först trodde vara omöjligt att klara sig utan, visade sig fullt möjligt, smakförstärkare E 621 till exempel.

Nu är det 2012. Jenny Jakobsson har just flyttat. Av Icahandlaren i Häggvik får hon en fin blåbärsprinsesstårta i inflyttningspresent. När hon sitter i bilen på väg hem läser hon innehållsförteckningen. 45 ingredienser varav 17 tillsatser. 


Den är en anledning till att Äkta vara idag utlyser en ny tävling. Finns det några matvaror där ute som kan toppa Jennys tårta? Ta en bild på innehållsförteckningen, skriv ner produktens namn, varumärke och var du hittade produkten (butik och ort). Glöm inte att skriva vem du är och se till att mejladress och telefonnummer finns med. Skicka sedan in ditt fynd till bidrag@aktavara.orgBlåbärstårta 

Annons