Från och med nu blir det ännu enklare att undvika tillsatser. Med den devisen går City Gross och de butiker som ingår i Den svenska Matrebellen över från Äkta vara-märket till Ä-märket på hyllkanterna.


Därmed har hela Äkta varas märkning ett och samma märke för att underlätta för konsumenter att handla livsmedel utan andra tillsatser än bakpulver i bakverk och naturligt fruktpektin.

I City Gross 33 stormarknader och hos de 37 Matrebellerna förbereder personalen skiftet, alla hyllkantsvippor ska bytas ut och nu ska också Ä-märket med några få undantag finnas med på hyllkantsetiketten, som en säkerhetsåtgärd utifall vippan skulle ramla bort.


Nu finns 625 produkter granskade produkter märkta med Ä-märket, de flesta på City Gross, men några också direkt på produkten och är då tillgängliga i långt fler affärer.


När Bergendahls Food, som driver City Gross-butikerna, först kontaktade den oberoende konsumentföreningen Äkta vara var det föreningens logotype ”Äkta vara” som gällde som märke. Livsmedelsverket hade dock invändningar, just för att ordet ”äkta” användes. Om en produkt betecknas som äkta, betyder det att alla andra är oäkta, lyder verkets främsta invändning.


Efter långa diskussioner med verket bestämde sig föreningen för att förenkla logotypen till ett ”Ä” i kombination med webbadressen så att konsumenten lätt kunde hitta information om vad märkningen innebär. Men inte ens föreningens webbadress www.aktavara.org fick användas i tryck för att inte kunderna skulle kunna vilseledas. ”Akta” kan ju utläsas som ”Äkta”. Nu kan mer information istället nås via www.ä-märket.se (fungerar lika bra med .org).

Men självklart har vi kvar vår gamla webbadress, för information om märkningen och mycket mer.


Missa inte City Gross reklamfilm på tv för det nya Ä-märket >>

 

Länk till City Gross sida med Ä-märkta varor >>


Ämärke_liten


 

Annons