DAEJEON. I veckan har representanter för världens kockar samlats till toppmöte, WACS 2012, i den sydkoreanska staden Daejeon. Talarna har var och en valts ut "för att få delegaterna att tänka till". Nyckelord var uthållig matproduktion och medvetenhet om matens innehåll och ursprung.

 

En av huvudtalarna var Äkta varas Mats-Eric Nilsson som bjudits in för att berätta om sitt arbete för att förbättra matkvalitén och öka konsumenters medvetenhet om vad maten innehåller. Nu kommer turen till restaurangerna framhöll han. Medvetna konsumenter kommer att börja att ställa frågor, inte bara om innehåll, utan om ursprung och om hur köttdjuren fötts upp, fisken fångats eller grönsakerna transporterats.


Huvudmålet för mötet var att underteckna ett manifest för kockarna att ta med sig hem till sina länder och sina restaurangkök. Temat för manifestet är Feed the planet. Och som ordförande, islänningen Gissur Gudmundsson sade, har kockarna en unik roll med möjlighet att påverka både leverantörer och konsumenter. Mats-Eric Nilsson ingick i den femmannapanel som utarbetade manifestet, som understöddes via videohälsningar från bland andra förre vicepresidenten Al Gore och tv-kocken Jamie Oliver.

Haven håller på att bli utfiskade, matproduktionen ökar långt mer än jordens befolkning, för att vi tenderar att äta mer, men också slänga mer. Därför uppmanar manifestet medlemmarna till att:
- Servera mat med ursprung längre ned i livsmedelskedjan, och bevara och verka för mångfald genom sina menyer. Introducera nya fiskar och nya grödor.
- Lära känna maten, var kommer den ifrån, hur är den uppväxt/odlad?
- Utbilda personalen så att alla drar åt samma håll och uppmuntra den att pedagogiskt berätta för gästerna varför det till exempel inte finns blåfenad tonfisk på menyn.
- Minska matavfallet genom att vara kreativ i köket.

Det är bråttom avslutade Gissur Gudmundsson. Och vi måste alla bidra om maten ska räcka till oss alla i framtiden. Gör något! Låt ord bli till handling! Är ni beredda?

ANNA KARIN STRAND NILSSON

Fakta: WACS är en sammanslutning av kockorganisationer i 93 länder. Den grundades i Sorbonne 1928. Årets kongress var den 35:e i ordningen. Nästa möte genomförs i norska Stavanger 2014.

Annons