Vi handlar allt mer mat på nätet. Mängden har ökat med 40 procent sedan förra året. Totalt handlades mat för mellan 1,5 och två miljarder kronor via nätet enligt en undersökning som Svensk Distanshandel har gjort.


Mer verkar det kunna bli. Undersökningen visar nämligen att 13 procent har köpt matvaror på nätet och 20 procent planerar att göra det.


– Försäljningen av mat på internet ökar stadigt. Men det tar tid att ändra konsumenternas köpbeteende och många vill fortfarande se maten innan de handlar, säger Linda Hedström, kanslichef för Svensk Distanshandel, till tidningen Svensk Handel.


Att handla mat på nätet är bekvämt. Ett problem är dock att det är svårt att se vad produkterna man handlar egentligen innehåller, något som Äkta vara kritiserat. Först när man packar upp går det att läsa innehållsförteckningen. Nya metoder har tagits fram. Ett positivt exempel är Handla 24 som fotograferat av samtliga förpackningar i olika vinklar, som nätkunden kan förstora. På så sätt kan man läsa och bedöma om varan innehåller det man vill – innan man betalar den.

Anna Karin Strand Nilsson 

Annons