Äkta varas tillsatstävling går vidare. När bloggaren Hakke instiftade den år 2008 sedan, vann Rydbergs Lätta Skagenröra med 23 E-nummer i en liten ask. 


Nu är det 2012 och Christer Strand från Västra Frölunda har hittat två skaldjursröror från Rydbergs med elva E-nummer. 


En av dem är en räksallad med tre stabiliseringsmedel, tre surhetsreglerande medel, tre konserveringsmedel, färgämne och smakförstärkare. 


Baguettesalladen har ett liknande innehåll, men till det kommer krabbarom och modifierad stärkelse.

Nog har det blivit bättre kan optimisten säga, medan pessimisten tycker att Rydbergs borde kommit längre. 


Men den största utmanaren i årets tävling är hittills är en Pizza prosciutto från Monte Castello. Tipset är inskickat av Lina Thorsson som gjort fyndet på Willys i Halmstad. Till en rätt som är förhållandevis enkel har pizzabagaren behövt 20 E-nummer. 

Men här är det själva ”prosciutton” som ställer till det. 


  • •Dels ”skinkan” som förutom fläskkött innehåller rejäl portion utfyllnad (vatten och potatisstärkelse) och uppsminkning. Två fosfater för att hålla vattnet kvar, förtjockningsmedel, två smakförstärkare med E-nummerbenämning och dessutom jästextrakt och så färgämne och antioxidationsmedel.

  • •Dels ”köttberedningen” som i grunden består av maskinurbenat kycklingkött och fläskkött. Två stabiliseringsmedel, två förtjockningsmedel, två antioxidationsmedel, och färgämne. Röran som blandas ut med stärkelse och vetefiber är förvillande lik det som av kocken Jamie Oliver kallas för Pink Slime>>

 


Fortsätt att skicka in tips på tillsatsstinna produkter till bidrag @aktavara.org 

 

Annons