För ett år sedan införde butikskedjan City Gross Griskronan, en extra krona till den svenska bonden. Nu går man vidare med Lammkronan enligt samma koncept.


Syftet med Griskronan och Lammkronan, som utarbetats i samarbete med LRF och svenska slaketerier och uppfödare, är att skapa framtidstro bland svenska gris- och lammbönder och därmed bidra till att konsumenter kan köpa svenskt kött även i framtiden.


Griskronan har enligt City Gross varit en stor framgång. Den innebär att bönderna får 1 kr extra per kilo färskt svenskt griskött City Gross köper. 32 bönder har hittills delat på drygt 7 miljoner kronor i extraersättning! Framförallt uppskattas det av uppfödare och konsumenter att handeln agerar.


Även böndernas organisation ställer sig positiv.


– LRF välkomnar City Gross initiativ med en merbetalning direkt till bonden och tydliga profilering av svenskt kött och dess mervärden. Det krävs ökad lönsamhet och framtidstro för att skapa tillväxt i svensk livsmedelsproduktion. Då är initiativ som gris- och lammkronan nödvändiga. Det säger Helena Jonsson, förbundsordförande i LRF, i en kommentar till samarbetet mellan City Gross och LRF.
Annons