Lenrimmad torsk, ekologisk getost, stenugnsbakat surdegsbröd, hasselnötsmör och en saffransglass som efterrätt. Det var några av de ä-märkta varor som gick att provsmaka i helgen då Äkta vara hade öppet hus.


Mat var förstås temat också när inbjudna talare berättade om sitt förhållande till mat och matkvalité. 

Kicki Theander, grundare i Middagsfrid, som precis tagit plats i Äkta varas nyvalda styrelse, berättade om hur företaget medvetet arbetar för att få ner antalet tillsatser i produkterna man använder i middagskassarna. Också om hur man ständigt behöver vara på sin vakt. I en vara som tidigare varit utan konstigheter kan det helt plötsligt dyka upp till exempel modifierad stärkelse. Det innebär en ständigt pågående diskussion med tillverkare och grossister.


Carola Grahn, som är ansvarig för arbetet med Ä-märket på City Gross och Den svenska Matrebellen, berättade om det nu snart tre år gamla samarbetet med Äkta vara. Hon ser Ä-märket som en service till sina kunder och också som en påtryckare gentemot livsmedelstillverkare.  I flera fall har producenter velat introducera nya produkter och frågar då vad som krävs eftersom de gärna vill använda Ä-märket.


Kockarna Johanna Westman och Karolina Sparring visade i teori och praktik hur man kan arbeta med mat för barn och tillsammans med barn, utan att fördenskull göra ”barnmat”.  Piroger på gårdagens köttfärssås, ”couscous” av broccoli och en cole slaw med rödbetor. Gott, vällagat och inte minst vackert.


Peter Streijffert, skribent och kock, som också han valdes in i Äkta varas nya styrelse berättade om sin Matduell med Findus, där han visar att hemlagad lunchmat vinner över den fabrikslagade, i smak, men också i tid och pengar. Om detta håller han efterfrågade kurser. Peter berättade också om en annan passion som kräver helt andra tidsrymder – odling av grönsaker, vilket han skriver om i sin nyutkomna bok Odla för köket. 


Siste talare var Äkta varas främste ambassadör Mats-Eric Nilsson, som har hållit sin föreläsning I Pulvermosets land, på över 100 platser i Sverige. Dessutom är han efterfrågad i Finland, Norge och Danmark. Överallt vittnar åhörare om intresset för och behovet av riktig mat – färre tillsatser, mer råvaror och mat från grunden. Debatten är långt ifrån död. Det finns en stark konsumentrörelse där ute. Äkta varas arbete har bara börjat.


Annons