Köttproducenten Gröna gårdar vill minska avståndet mellan kund och uppfödare och skriver därför ut ras, kön och ålder på etiketten.

Nötkött. Ursprungsland Sverige. Ofta får vi inte mer information än så om det kött som vi köper i matvaruaffären. Men bakom varje köttbit har det funnits ett djur och en gård där det har spenderat sina dagar. Det borde konsumenterna få veta mer om anser den västsvenska köttproducenten Gröna gårdar. På deras etiketter får man nu veta var djuret är uppfött, vilken ras och vilket kön det haft och hur gammalt det var när det slaktades.

– Det känns fruktansvärt bra, framför allt handlar det om en ärlighet gentemot kunderna. Det bästa vore om alla kunde handla sitt kött från grannbonden, så som det var förr. Då kände man sin slaktare och slaktaren kände uppfödarna och visste på så sätt precis vilka djuren var och hur de levt. Det handlar om att återskapa en relation, om att återfå en närhet till maten och på så sätt få en kännedom om vad vi äter, säger Jan Karlsson, en av grundarna till Gröna gårdar, i ett pressmeddelande.

Under namnet Gröna gårdar säljer de nöt- och lammkött från cirka 30 anslutna gårdarna. Allt kött är KRAV-märkt och djuren är uppfödda på örtblandat gräsfoder. Köttet finns att köpa i butiker, framförallt i Västsverige (lista finns på deras hemsida), men det går också att beställa lådor med kött till något av deras utlämningsställen.

Annons