Tillsatstävlingen är avgjord. Vinnaren är en riktig tillsatsbomb, där man fått ta till två etiketter för att få plats med hela innehållsförteckningen.

Vi har fått in många olika bidrag till tillsatstävlingen, allt från räksallad till nudelsoppa, men en sak är klar: bakverken dominerade. Själva startskottet för tävlingen var en blåbärsprinsesstårta som Jenny Jakobsson fått som inflyttningspresent av Icahandlaren i Häggvik innehållande 18 E-nummer. Den var dock ingen match för vinnaren i tävlingen: en prinsessbakelse med inte mindre än 28 unika tillsatser!
"Jag har hittat en prinsessbakelse med makalöst många tillsatser i", skriver Ellen Jonsson, 17, om fyndet hon gjort på Ica kvantum i Tranås.

Och visst har hon det. De är till och med så många att konditoriavdelningen har varit tvungna att använda två etiketter för att alla 70 ingredienser ska rymmas. Förutom äran som bästa tillsatsjägare belönas Ellen också med en Äkta vara-t-shirt.

Två andra bakverk som förtjänar omnämnande är två prinsesstårtor, en från City gross i Uppsala och en från Ica i Bålsta. Den förra innehöll 25 E-nummer och inhandlades av Jonas Söderqvist. Den senare, funnen av Sabina Glaser, vägde in på 18 stycken.

"Särskilt imponerad blev jag av det så kallade skumdämpningsmedlet", lyder hennes kommentar.

Högt på listan placerade sig också Lina Thorssons frysta fynd Monte castello pizza prosciutto, med 15 E-nummer (eller 20 om man räknar alla gånger de förkommer, vilket har gjorts i en tidigare artikel), och snabbnudlarna Yum yum med skaldjurssmak berikade med 18 E-nummer och inskickat av Jessica i Malmö. Föga förvånande innehöll båda ett batteri med smakförstärkare och jästextrakt.

Så här ser topp tre ut (antalet unika E-nummer inom parentes):

1. Ica Tranås prinsessbakelse (28)
2. City gross prinsesstårta, (25)
3. Icas Bålstas prinsesstårta (18)
3. Yum yum snabbnudlar skaldjurssmak (18)

– Efter fem års debatt är det väl egentligen ganska märkligt att produkter av det här slaget fortfarande kan finnas på marknaden. Däremot är det inte så konstigt att konditorivarorna placerade sig så högt. På det området finns fortfarande väldigt mycket att göra för den växande gruppen av tillsatsjägare, säger författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson, som med boken Den hemlige kocken var den som drog igång hela debatten om tillsatser 2007.

Till sist ett bidrag som inte riktigt kunde konkurrera när det gäller antalet tillsatser, bara 16 stycken. Men chokladmoussen som Lena Johansson från Trelleborg blev serverad på flyget till Grekland innehöll lite choklad, men väldigt mycket annat.

"Anmärkningsvärt är ju att man kan kalla det för 'chocolate mousse'", skriver hon.

Se själv:


Annons