En nioårig skotsk flicka var missnöjd med lunchen i skolan och lade upp bilder av maten i sin blogg. De fick sådan uppmärksamhet att kommunledningen införde fotograferingsförbud i matsalen.

Efter kritikstorm på nätet tillåts hon nu fortsätta med bloggen.


Martha Payne, 9, tyckte att maten på hennes skola i västra Skottland var oaptitlig och onyttig. Därför startade hon bloggen NeverSeconds där hon publicerade bilder på och betygsatte dagens skollunch. Bloggen, som lades upp i början av maj, spred sig snabbt på nätet och inom några veckor hade den över en miljon visningar och läsare från hela världen skickade in bilder på sina skolluncher och berättade vad de tyckte om dem.


Bloggen uppmärksammades också i flera brittiska medier och Martha fick stöd från kändiskocken Jamie Oliver, som har kampanjat för att få slut på skräpmaten i de brittiska skolorna. På bloggen samlade hon också in pengar till en välgörenhetsorganisation som förser barn i fattiga länder med mat.


Men i torsdags höll det på att ta slut. "Hej då.", löd rubriken till inlägget.

"På matten i morse blev jag tagen åt sidan av min huvudlärare och fick följa med till hennes kontor. Jag blev tillsagd att jag inte fick ta några mer bilder på min skollunch på grund av en rubrik i en tidning", skriver hon i bloggen.


Men beslutet fattades inte av hennes skola, utan av kommunledningen (Argyll and Bute Council), som ansåg att kritiken som framfördes i bloggen var "obefogad" och att Martha felaktigt återgivit de alternativ som eleverna hade att välja mellan, skriver The Telegraph.


Nyheten om myndigheternas försök att stoppa bloggen spreds som en löpeld på nätet och många visade sitt stöd för Martha. Redan dagen efter gjorde kommunledningen helt om och upphävde fotograferingsförbudet, så att Martha kan fortsätta med bloggen. De har dessutom lovat att de ska hålla ett möte senare i sommar, där både elever, kommunledningen och matsalspersonalen kommer delta, för att se till att maten i skolan ska vara "hälsosam, nyttig och attraktiv".


Följ Marthas bloggande här >>

Annons