Stora mängder ätlig mat går i sopen. För att råda bot på det har danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet tagit fram en mobilapp som ger tips om vad man kan laga av resterna.

For_rester_dump_litenEn bit korv, en halv gurka eller sista ostbiten. Ner i soptunnan. Vi låter resterna bli stående i kylskåpet tills de blir så dåliga att vi måste kasta dem – om vi inte redan har gjort det. Varje vecka slänger de svenska hushållen flera kilo livsmedel – ungefär var femte matkasse – mat som vi skulle kunna ha ätit.

Och det ser likadant ut i Danmark. I en enkätundersökning gjord av den danska  konsumentföreningen Forbrugerrådet svarar 90 procent av danskarna att det är viktigt att slänga mindre mat. Knappt hälften svarar att de kastar resterna för att det är för lite för använda. Undersökningen visar också att många faller för ebjudanden som "ta tre gurkor – betala för två", när de egentligen bara behöver en.

För att råda bot på detta har Forbrugerrådet tagit fram mobiltelefonappen "For resten" med tips och idéer som hjälper en att göra av med allt i kylskåp och skafferi. På två snurrhjul ställer man först in en varugrupp, till exempel mejerirodukter, kött eller kryddörter, och väljer sedan den råvara som man har svårt att bli av med – och vips så ger appen ett förslag på vad man kan laga av den. Gillar man inte förslaget kan man skaka på telefonen för att få en ny receptidé.

Om du inte har något emot danska kan du ladda ner den gratis till Android eller Iphone här. Den som inte läser danska kanske istället har nytta av tipsen och restrecepten på Konsumentföreningen Stockholms sajt slangintematen.se.


Annons