I butikernas hyllor trängs grilloljor, marinader och glazer som ska skänka både fruktiga smaker och en fyllig och rökig arom till köttbiten. Men vad är det egentligen som vi gnider in vårt kött med?


Äntligen är sommaren här och runt om i Sverige tänds grillarna. Närmare hälften av svenskarna grillar en eller flera gånger i veckan. Tittar man närmare på många av de industritillverkade grillmarinaderna och glazerna ser man snabbt att det är långt ifrån något som vi själva skulle kunna svänga ihop i köket.

Vi tog en titt på ett par av de färdiga marinader som vi hittade i vår lokala matbutik och fann en rad av olika tillsatser. Konstigt nog, med tanke på att en marinad ska ge smak, hittar man ofta vatten först i innehållsförteckningen. För att få den att se ut som en marinad tar tillverkarna till bland annat förtjockningsmedel och färgämnen. För smakens skull används smakförstärkare, jästextrakt och aromämnen. Dessutom innehåller de ofta konserveringsmedel. Är det verkligen vad du vill bada din fina köttbit i?

Här nedanför följer några av industrins recept...,7315200594420.jpg,200,150,,,true,true,false,false


Caj P - Sprayglaze Hot & Fruity

Ingredienser: Vatten, socker, salt, ättika, färgämne (sockerkulör), dextros, modifierad potatisstärkelse, kinesisk soja (extrakt av sojabönor, vetemjöl, svampextrakt), jästextrakt, kryddextrakt (cayenne,chili), surhetsreglerande medel (citronsyra, äpplesyra), aromer (ananas, mango), konserveringsmedel (natriumbensoat), förtjockningsmedel (xanthangummi).

santamaria_ginger marinad

Santa Maria - BBQ Marinade Ginger

Ingredienser: Vatten, socker, salt (9%), ingefära (5%), fermenterad soja (soja, maltodextrin, vete), chilipeppar, arom (innehåller proteinextrakt från soya), syra (citronsyra), ingefärsextrakt, gurkmeja, förtjockningsmedel (E412, E415), konserveringsmedel (E202, E211).


cajp_chili marinad

Caj P - Marinad Chili

IngredienserVatten, vegetabilisk olja, tomatpuré, salt, socker, äppeljuicekoncentrat, smakförstärkare (E621), kryddor (chilipeppar, paprika, cayenne, vitlök, kummin, spiskummin), jästextrakt, ättika, modifierad potatisstärkelse, konserveringsmedel (E211), rökarom.

Istället för att lägga pengar på dessa tillsatser är det betydligt billigare och enklare att göra sin egen grillmarinad. Passa på och tipsa oss och andra om din bästa marinad! Skriv ditt recept i kommentarsfältet nedan. Så småningom kommer vi att lägga ut dessa på sajten. 

Bilder: från Caj P och Santa Maria

 

Annons