I en ny kampanj visar McDonalds chefskock hur man kan göra sin egen Big mac hemma. Han undviker dock att berätta att den "restauranglagade" versionen innehåller ett drygt dussin tillsatser samt aromer och industriingredienser.


Genom att visa hur man själv kan göra deras hamburgare hemma verkar McDonalds hoppas att vi ska glömma vad deras hamburgare egentligen innehåller när vi står i snabbmatskön. I en video som nyligen publicerades på Youtube går företagets chefskock Dan Coudreaut igenom hur man kan göra en hemgjord Big mac av ingredienser som man kan köpa i en vanlig matvaruaffär.


Han börjar med såsen. Färdigköpt majonnäs, inlagd gurka, senap, vinäger, vitlökspulver, lökpulver och paprikapulver, rörs ihop i en bunke. I verkligheten kommer dock den "speciella såsen", som den populärt har kallats, i färdiga kassetter från fabriken som sedan apteras i vad som närmast kan liknas vid en kitt- eller silikonspruta.


Innehållet i restaurangversionen är givetvis också något annat än vad som beskrivs i klippet. Vatten är den största beståndsdelen, följt av vegetabilisk olja, inlagd gurka, socker och ättika. Konsistensen på den blaskiga sörjan som tidigare ingredienser utgör har man fått till genom att använda modifierad stärkelse, äggula, xantangummi och majssirap. Kryddningen ackompanjeras här också av aromämnen och paprikapulvret är utbytt mot ett färgämne.


Det "restauranglagade" originalet består totalt av inte mindre än 14 tillsatser, samt indistriella ingredienser som man inte finner i sin lokala matvarubutik. Därtill kommer ett flitigt användande av aromer. Till skillnad från vad Coudreaut faktiskt påstår i videon kryddas hamburgarna, av "100 procent nötkött", inte bara med "lite salt och lite peppar" i företagets restauranger, utan också med aromämne.


"Osten" är också en sorglig historia. Den korrekta benämningen är "smältost av cheddar" och innehållet utgörs av 51 procent cheddarost samt vatten, smör och nio andra ingredienser  och förstås: ostarom.


Varför skulle man vilja ha dessa industrihamburgare som förebild när man står hemma i köket?


Läs hela ingrediensförteckningen till Big mac här >>

 


Ivar Nilsson


Annons