Svenskarnas intresse för att koka sin egen sylt har ökat. Var tredje svensk planerar att koka egen sylt i sommar, visar en undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Bärfrämjandet och Svenskt sigill.


Drygt var fjärde vuxen svensk svarar att deras intresse för att koka sylt är större nu än för två år sedan. Störst var ökningen i åldersgruppen 18-34 år, där mer än 40 procent svarade att de var mer intresserade av syltkokning idag.


Yougov har också undersökt hur svenskarna får tag på bär. De vanligaste sätten är att köpa dem i butik eller torgstånd, vilket 55 respektive 53 procent avser att göra, medan strax under hälften, 46 procent, tänker plocka vilda bär. Ungefär en tredjedel uppger att de odlar egna bär.


Många svarar också att de kommer att plocka bär på självplock eller köpa bär direkt av odlare. Endast fyra procent uppger att de varken kommer att plocka eller köpa bär i sommar.


Är du sugen på att plocka egna hallon, vinbär, jordgubbar eller krusbär, men saknar buskar? Här finns en lista med lokala bärodlare runt om i Sverige, varav många med självplock:


Lokala bärodlare >>

Annons