Tusentals ton äpplen slängs eller ruttnar bort på marken varje år. Endast en bråkdel av skörden i svenska villaträdgårdar och parker tas till vara. Men genom att dela med sig av överskottet kan detta enorma slöseri hejdas.


Nu är hösten snart här och äpplen och annan frukt mognar på träden i många villaträdgårdar. Men det är få som kan eller orkar ta hand om hela sin skörd.

Enligt en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet som kom 2011 uppskattas den svenska fritidsodlingen av äpplen ha en potentiell skörd på 280 000 ton, vilket är otroligt många äpplen. Som en jämförelse producerade yrkesodlarna i Sverige 2010 cirka 23 500, alltså mindre än en tiondel. Enligt rapporten är det dock bara en mindre del av frukten som tas till vara för att ätas färska eller bli till exempel mos eller must.

Trots det köper vi stora mängder utländska äpplen och bälgar i oss importerad apelsinjuice, istället för att ta vara på det svenska överskottet. För att motverka detta enorma slöseri startar Äkta vara kampanjen Fallfrukt.

Inspirerade av Victoria Frances Qvarnströms fruktförmedling på Facebook startar vi nu vår egen fruktförmedling där man kan dela med sig av överskottet av äpplen, plommon, päron eller varför inte körsbär. Med hjälp av en smart kartfunktion är det enkelt att se var det finns frukt att plocka nära dig.

Har du för många äpplen eller annan frukt? Lägg in en annons om hur många träd du har, vilken frukt och var de finns, så slipper du plocka upp ruttnande frukt från marken.


Annons