Elin Mellbrand i Åkarp utanför Malmö blev först ut på Fruktförmedlingen när hon lade ut sin äpplen och plommon redan i slutet av augusti. "Det skär i hjärtat att se all frukt som vi inte hinner ta hand om ", menar hon.

Varför lade du ut din frukt på Fruktförmedlingen?
Jag och min man har precis flyttat till hus, det är från tjugotalet med en gammal, ganska vildvuxen trädgård med många fruktträd. Vi har fullt upp med att renovera inomhus och det skär i hjärtat att se all frukt som vi inte hinner ta hand om. När jag hörde talas om idén med "rädda fallfrukten" kändes det helt rätt för mig. Dels gällande all min frukt, men även att det är så onödigt med svenskarnas stora import av något vi egentligen kan tillgodose själva. Och jag både kan och vill bidra.

Visste du att du var först med att skänka frukt?
Nej, jag visste inte att jag var först. Kul att vara fruktpionjär!

Hur är årets fruktskörd i din trädgård?
Årets fruktskörd är dignande! Det finns gott om framförallt äpplen av olika sorter.

Hur många har kommit och plockat?
Jag vet tyvärr inte hur många som kommit och plockat eftersom jag ofta inte är hemma. Men de som jag vet har plockat är mycket tacksamma och glada.

Hur tycker du att det har fungerat med förmedlingen?
Förmedlingen har fungerat bra för mig. Plommonträdet är länsat, gräsmattan är inte så full av fallfrukt som den varit annars och jag är tacksam över att frukten är till glädje för andra. En klassisk win-win-situation.

Annons