Fläskfilé, som misstänks ha injicerats och färgats, har sålts som oxfilé till svenska restauranger. Det avslöjade Svenska dagbladet i går. Nu misstänks de falska filéerna även ha funnits i livsmedelsbutikernas frysdiskar.


Fusket med filéerna uppdagades efter att restauranggrossisten Svensk cater fattat misstankar om att allt inte stod rätt till med fryst kött märkt "oxfilé" och som uppgavs komma från Ungern och Argentina. Kunder klagade bland annat på att filén var alldeles för blöt och prov skickades därför till Livsmedelsverket för analys.


Svaret blev att köttet inte alls var oxfilé – det var inte ens nötkött. Istället var det fläskfilé, som färgats för att se ut som betydligt dyrare oxfilé.


– Jag provade själv produkten. Då upptäckte jag att den hade blivit enormt mycket injicerad och det var med ett färgämne, säger Tomas Narving, på Svensk cater, till Svenska dagbladet.


Idag skriver Svenska dagbladet att det falska köttet kan ha sålts under flera års tid och inte bara till restauranger utan även till matvarubutiker, bland annat Coop. De fick strax före nyår förra året tips om att oxfilé, som tycktes vara fläskfilé, såldes i flera butiker i Stockholm. Livsmedelsverket genomförde då en inspektion hos företaget CKA chark, som levererat köttet, men de visade då upp dokument som intygade att filéerna var äkta. Kort därefter gick företaget i konkurs.


Köttet hade importerats från Ungern av ett annat svenskt företag, som även de svär sig fria från förfalskningen.


 

– Jag försöker samla ihop papper för att dra igång en process mot dem nu, säger Åke Hultberg på importören Heat AB.


Från Coop säger man att oxfilén, som köpts från den aktuella leverantören, återkallades eftersom "det var något fel på den". Men om det rörde sig om förfalskat kött kunde varken de eller Livsmedelsverket  svara på i artikeln. Livsmedelsverket ska nu kartlägga fler partier från den aktuella leverantören och ta nya prover.


– Om vi kan säkerställa att även det argentinska köttet till stor del utgörs av fläskfilé då har det säkert spritts under lång tid och det kan finnas många sändningar, säger statsinspektör Pontus Elvingson till Svd.


Livsmedelsverket har även gått ut med en varning för köttet inom EU eftersom filén har färgats med ett färgämne utan att det deklareras på förpackningen.


– Då kan man misstänka att det är en otillåten, farlig tillsats, säger Pontus Elvingson.


Annons