På fotot från vänster: Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, Björn Bernhardson, verksamhetsledare Äkta vara, Max Elger, Finansmarknadsminister, Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter, Tero Marjamäki, ordförande Medveten konsumtion, Jonas Friberg, ordförande Resenärsforum

Med stigande inflation och kraftigt ökande matpriser är riskerna för ökat matfusk större än på länge. En stark konsumentrörelse som synar branschen och vägleder konsumenterna är därför viktigare än någonsin. Trots detta sänktes anslagen till konsumentorganisationerna 2022 med drygt 30% (från 20 miljoner till 13 miljoner).

– Vi konsumentorganisationer är helt beroende av stödet från Konsumentverket, sade Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter. 

Björn Bernhardson verksamhetsledare för konsumentföreningen Äkta vara påpekar också att det rör sig om väldigt små summor om man tittar på den totala budgeten (se vår grafik här >>).

– Det är väl investerade miljoner, sade Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

Under mötet med ministern tryckte vi tillsammans därför hårt på att konsumentskyddet bör stärkas och de ekonomiska anslagen höjas för att säkra överlevnaden hos de ideella konsumentorganisationer som jobbar med dessa oerhört viktiga frågor.

– Tillsammans är konsumentrörelsen en helt avgörande kraft för att ge röst åt konsumenten, bidra till förändring och för att driva på förbättringar och lagstiftning, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara. 

Genom granskning och tillhandahållande av information guidar vi konsumenter till medvetna och hållbara val. Finansmarkandsminister Max Elger (S) håller med:

– Detta är en av de frågorna jag prioriterar, berättade han under mötet. 

Hur det blir med stödet till konsumentrörelsen nästa år återstår att se, resultatet i höstens val kommer säkerligen ha betydelse. Läs gärna resultat från Sveriges konsumenters Konsumentkompass som offentliggjordes i går (20/6).


Läs mer:

Sveriges konsumenters årsmötes öppna brev till konsumentministern och riksdagens politiska partier (26 april 2022)  >>

Stora brister i partiernas konsumentpolitik (nyhet från Sveriges konsumenter 20 juni 2022) >>

Sveriges konsumenters Konsumentkompass (20 juni 2022) >>

Se vår korta film om hur de statliga stöden fördelades (20 juni 2022) >>


Daniella Bergman


Annons