Nu har det blivit dags att avsluta kampanjen Fallfrukt som har pågått under hösten. Fruktförmedlingen, med närmare 400 utlagda träd, har varit väldigt uppskattad av användarna. Kampanjen har dessutom tagits upp i flera stora medier.

Fruktförmedlingen slut 2012-11-27Många ville göra något åt det enorma slöseriet med frukt som ruttnar bort i svenska trädgårdar och parker när Äkta vara drog igång kampanjen Fallfrukt i början av september,


Närmare 400 träd har sedan dess lagts ut på Fruktförmedlingen, främst i södra och mellersta Sverige, men även så långt norrut som i Luleå. Flest har äppelträden varit, med över 300 träd, följt av päron och plommon.


– Det är kul att många har uppskattat vårt initiativ att rädda fallfrukten. Samtidigt hoppas jag att fler också har fått upp ögonen för att göra egen marmelad, mos eller cider och att många burkar och flaskor med tillsatsfria och äkta varor står i skafferier och kylskåp runt om i landet i väntan på att avnjutas, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.


Kampanjen rönte också en hel del uppmärksamhet i media och togs upp i bland annat Expressen och Tv4:s Nyhetsmorgon, men också i flera lokala tidningar, radio- och tv-kanaler. 


Elin Mellbrand i Åkarp utanför Malmö var en av de som skänkte bort sitt överskott av frukt.


– Plommonträdet är länsat, gräsmattan är inte så full av fallfrukt som den hade varit annars och jag är tacksam över att frukten är till glädje för andra. En klassisk win-win-situation, sa hon efter att annonsen om hennes plommonträd och fem äppelträd legat upp på Fruktförmedlingen några veckor.


Kampanjen inspirerade också till enskilda initiativ. Lunchrestaurangen Carinas kök i Stockholm tog till exempel emot och lagade mat på frukt från sina gäster, samtidigt som gästen fick en rabatt på lunchen.


– Nu stänger vi Fruktförmedlingen, men vi satsar på att ha den igång även nästa höst, säger Björn Bernhardson.

 

Annons