Vika bröd, den anrika tillverkaren av handgjort och vedugnsgräddat knäckebröd läggs ned, ett besked som mottogs med sorg av många knäckebrödsälskare. Enligt ägarna är kunderna inte beredda att betala det pris som handgjort knäckebröd kostar. 


Vika bröd, som startades för 90 år sedan, har under lång tid brottats med ekonomiska problem. Därför var man 2005 tvingade att sälja företaget till Leksandsbröd. Men trots att man sedan dess gjort personalneddragningar, ökat produktionen och spridningen, har företagets siffror fortsatt att peka nedåt.


– Produkten har varit för dyr och kunderna köper den kanske till jul och andra storhelger. Det har helt enkelt varit jul för sällan", säger Leksandsbröds och Vika Bröds vd Peter Joon till Dagens Nyheter.


Samtliga 31 anställda vid bageriet i Stora Skedvi mellan Borlänge och Hedemora har nu varslats och vid midsommar i år kommer man enligt planen att baka de sista kakorna av det unika och omtyckta brödet.


"Gårdagen var en tuff dag här på Vika Bröd. Alla bagare är nu varslade. Den uppkomna situationen tycker vi är lika tråkig som ni. Vi har utvecklat oss mycket under de senaste åren och vänt på alla stenar för att bli lönsamma . Vi jobbar fortfarande för att hitta en lösning", skriver Vika bröd själva på sin Facebooksida.


På Facebook har många också uttryckt sorg över beskedet och gruppen "Rädda vikabrödet" startats. Men frågan är om det är möjligt.


”Det är för tidigt att säga. Det har bara gått ett par dagar men så klart vill vi hitta lösningar som gör att brödet kanske kan fortsätta att tillverkas på ett eller annat sätt”, säger Peter Joon till företrädare för Rädda vikabrödet.


Annons