Riktiga semlor har en fyllning av mandelmassa, men i industrins billiga varianter har den i vissa fall helt bytts ut mot en sorglig sörja som till största delen består av socker, vatten och stärkelse. "Kan innehålla spår av mandel", skriver tillverkaren Alimenta på sin förpackning.


Idag är det Fettisdagen och tid för den årliga frossan i söta bullar med mandelmassa och grädde. Gott så, men hos vissa tillverkare är det helt andra bullar om gäller.

På förpackningen till Alimentas 2-pack i matvarubutiken, som en läsare tipsat oss om, proklamerar tillverkaren stolt: "För att det ska bli riktigt gott bakar vi av de finaste råvaror som finns att få tag i".


Bullen har visserligen bakats på margarin bestående av vegetabiliskt fett och olja, två emulgeringsmedel samt arom, men det riktigt sorgliga är fyllningen. Den innehåller nämligen hela 13 ingredienser.

De så kallade "råvarorna" i fyllningen är följande: socker, vatten, glukossirap, vetestärkelse, aprikoskärnor (0,07%), vetemjöl, potatisfiber, invertsocker, konserveringsmedel E202, potatisstärkelse, vanillin, arom, grädde. Således ingen mandel alls.


Och knappt några aprikoskärnor heller (siffran 0,07% finns inte på förpackningen, men på hemsidan), vilka är industrins vanliga substitut för de dyrare mandlarna.


Ironiskt nog verkar fyllningen faktisk helt bestå av utfyllnad, som smaksatts med aromämnen. Värt att notera är också att det under innehållsförteckningen står inom parentes: "kan innehålla spår av mandel".

Och det är inte det enda exemplet på en semla som saknar mandel. 2009 skrev Äkta vara om Europabagarens så kallade "Lyxsemla", som hade en liknande mandellös fyllning.

Hur ser det ut i konditorisemlorna då? Äkta vara hittade en intressant 12 kilos-hink med semmelfyllning, under namnet "Favorit fastlag", hos leverantören Kåkå, som beskriver sig själva som marknadsledande i Sverige på konditori- och bageriingredienser och tillbehör.

Men någon ingrediensförteckning finns inte på sajten. Och när jag mejlar företaget om innehållet i produkten får jag nobben. De undrar vilket konditori jag jobbar på och när de får veta att jag bara är en vanlig konsument som undrar, slutar de helt enkelt att svara.

På hemsidan finns dock en bild på produkten, där man kan ana sig till att ingrediensförteckningen börjar "Socker, vatten, modifierad stärkelse" och att den även innehåller aprikoskärnor, aromämne och tre E-nummer (klicka på bilden för en större version).


Kanske är det också mandel i fyllningen, men det får konsumenten inte veta.


Ivar Nilsson


Annons