Det är inte bara kött som det fuskas med i livsmedelskedjan. Även fisk byts ut mot billigare sorter än de som anges på förpackningen. I Europa kan upp till en fjärdedel av fisken vara felmärkt, rapporterar bland annat BBC.


Torsk[Fotoakuten]

Uppgiften bygger på analyser utförda av laboratoriegruppen Eurofins. Bland annat byts till exempel torskfiskar, laxfiskar och plattfiskar ut mot billigare arter, vilket dessutom ibland är arter som vi tidigare inte har ätit, enligt Dagens nyheter.


Enligt Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket som Svenska dagbladet har talat med, är fusket med fiskarter något som de har känt till sedan länge.


Han menar också att ett problem är att kontrollen av fisk är betydligt mer komplicerad än den för kött, eftersom vi bara äter kött från ett fåtal djurarter, medan vi äter fisk från över tusen olika arter, varav många är relativt lika varandra.


– Det är som med falsk fläskfilé, men hundra gånger värre eftersom det finns så många arter som är snarlika varandra. Tittar man på filéerna ser många av fiskarna likadana ut; en torsk i Atlanten är lik sin systerart i Stilla havet. Möjligheten finns för den som är oärlig att tjäna pengar, säger han till Svd.


Den felaktigt märkta fisken finns bland annat i bearbetade fiskprodukter eller säljs på restauranger.


Annons