Upptäckterna av felmärkt kött fortsätter. Fryst oxfilé från ett svenskt charkföretag visade sig vara hästfilé, i Ikeas älglasagne har man hittat griskött och i Nederländerna misstänker man hundkött i köttbullar.


Ytterligare fall med hästkött märkt som nötkött har upptäckts. En konsument köpte en fryst svensk oxfilé på Ica Maxi i Sundsvall. Men kunden fattade misstankar då filén var onormalt stor och kontaktade därför Livsmedelsverket.


Vid deras kontroller av  upptäckte snart att köttet varken var svenskt eller från nötdjur. "Oxfilén", från Tallhöjdens chark i Öxabäck, visade sig i själva verket bestå av hästkött.


– Det är omöjligt att i nuläget säga vilket land hästköttet kommer ifrån. Företaget kan inte på ett godtagbart sätt redogöra för sin verksamhet men vi vet att företaget har märkt om hästkött till svensk oxfilé, säger Karin Cerenius på Livsmedelsverkets kontrollavdelning i ett pressmeddelande som publicerades under gårdagen.


Livsmedelsverket har därför beslutat att åtalsanmäla företaget. Anmälan omfattar 460 kilo kött.


Gris i älglasagne

I slutet på förra veckan avslöjade Svenska Dagbladet problem i ytterligare en produkt som tillverkats hos Familjen Dafgård för Ikea. Den här gången handlar det dock inte om häst, utan om gris, som belgiska myndigheter funnit spår av i en lasagne som enligt ingrediensförteckningen ska vara gjord av älgkött.


När fynden av griskött, som låg strax över gränsvärdet på en procent, skedde i slutet av mars stoppade Ikea omedelbart all försäljning, men utan att informerade kunderna om varför.


– I det här ärendet har vi inte bedömt det nödvändigt att informera. Men om kunder är oroliga är de alltid välkomna att höra av sig, säger Anders Lennartsson, hållbarhetschef på Ikea, till Svd.


Samtidigt meddelar Livsmedelsverket att man ska kontrollera förekomster av gris-DNA i omkring 100 nötköttsprodukter.


Hundköttbullar

Nederländska myndigheter misstänker att hundkött  kan finnas i köttbullar som har tillverkats i Spanien och sålts i Amsterdam, rapporterar medier i båda länderna.


Utredningen började för 18 månader sedan efter att spanska myndigheter bland annat fått rapporter om att hundar försvunnit från ett djurhärbärge i Galicien. Det aktuella köttet har skickats för DNA-analys.


Annons