I tisdags var det kanelbullens dag och folk mumsade vetebröd från norr till söder. För att spinna vidare på temat kanelbulle och folkets kärlek till bullar, släpptes i dag en ny "blanddryck" på Systembolaget. Den heter Halmstad Crush Kanelbulle och är en tillfällig lansering från Krönleins bryggeri.

Det är alltså Systembolaget själva som efterfrågat den udda produkten. Enligt en offertförfrågan som skickades ut i januari i år, och som Äkta vara har tagit del av, har Systembolaget efterfrågat en "cider eller blanddryck med tydlig smak av kanelbulle". I förfrågan framgår tydligt hur många burkar som ska tillverkas, alkoholhalt, smakprofil och pris, och visar på hur Systembolaget detaljstyr sitt sortiment. 


Offertförfrågan från januari 2022

– Det skulle vara väldigt kul att veta hur det interna mötet på Systembolaget såg ut, där beslutet togs att lansera en cider med kanelbullesmak, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Systembolagets process
På Systembolagets hemsida kan man läsa: ”Vi analyserar trender och tar in insikter från omvärlden när vi bygger vårt sortiment”. 

– Det är alltså detta som ligger bakom? Att de har analyserat trender för oktober och fastnat för kanelbullen? De missade visserligen kanelbullens dag med några få dagar, men annars är det mitt i prick, säger Björn Bernhardson.

Smakprofil
Smaken beskrivs som fruktig och söt med inslag av kanel, vetebröd, smörkola, vanilj och äpplen och stämmer väl överens med den offertförfrågan som Systembolaget skickade ut till ett antal dryckesleverantörer i januari i år. I ingredienslistan lyser dock både kanel, vetebröd, smörkola och vanilj med sin frånvaro och dessa smaker kommer snarare från konstgjorda aromer. 4 % äpple har de dock lyckats få med.

Tidigare år
Kanelbullesmak i alkoholdrycker verkar dock inte vara en helt ny företeelse. Inför Kanelbullens dag 2019 släppte Evil Twin/Poppels en öl med kanelbullesmak >>. Huruvida även denna föregicks av en offertförfrågan från Systembolaget, förtäljer inte historien.

Vad kommer här näst? Kanelbullevin? 
Annons