Glöm buljongtärningar och fonder fyllda av E621, jästextrakt och aromer. Nu finns det äntligen en riktig färsk buljong på den svenska marknaden. Och självklart är den Ä-märkt.

På Stockpots nystartade lilla fabrik i Enskededalen söder om Stockholm bolmar ånga från grytorna. Här kokar man sedan början av februari buljong, närmare bestämt kycklingbuljong, kokad på endast kycklingskrov, grönsaker och kryddor.


– Skall man laga riktig mat måste man ju ha riktig buljong, säger grundaren Nils Wetterlind.


Han lärde sig konsten att både koka och njuta buljong när han bodde utomlands – bland annat i London. Där umgicks han ofta med judiska vänner, för vilka kycklingbuljong var stapelvara, både vid högtider och vid sjukdom.


– När vi flyttade hem till Sverige och jag behövde starta nytt för att försörja min familj så tänkte jag: det finns inte riktig kycklingbuljong i det här barbariska landet. Jag skall starta fabrik, och frälsa Sverige med min kycklingbuljong, säger han.

Grunden till buljongen – eller consommén som Nils också kallar den för – utgörs av Krav-märkta kycklingskrov som blir över när skånska Bosarps-kycklingar styckas och säljs i butik. Tillsammans med Krav-märkta grönsaker och kryddor kokas de i sju timmar i stora grytor, varpå buljongen silas och kyls.


Den färdiga produkten levereras i dagsläget till flera större och mindre butiker i Stockholmsområdet, till matkasseföretag samt till restauranger och kök på skolor och liknande verksamheter.


– Vår största målgrupp är skolor, sjukhus och äldrevården. Vårt mål är att alla gamla och sjuka i Sverige skall få en kopp varm buljong varje dag, säger Nils Wetterlind.


En lista över försäljningsställen finns på deras hemsida.


Ivar Nilsson


(Klicka på bilden nedan för närkontakt med buljongen)

Annons