Jordgubbarna skördas just nu för fullt inför midsommar. Nytt för i år är ett laboratorietest som ska sätta stopp för fusket med utländska bär, som säljs som svenska, skriver Dagens nyheter.


Många vill ha svenska jordgubbar till midsommar, men det kan vara svårt att veta att man verkligen får det som man betalar för. Bär från bland annat Tyskland, Belgien och Holland säljs inte sällan här som svenska, i nya förpackningar.


Jorgubbe spegelvänd[Fotoakuten.se]

Men nu tar man till ett nytt vapen i kampen mot fusket, skriver DN. Ett nytt test, som börjar användas av Jordbruksverket i sommar, men kommer att tillämpas fullt ut nästa säsong, går ut på att man gör en så kallad isotopanalys av utvalda jordgubbar.


Genom att se sammansättningen av isotoper av olika grundämnen i bären kan man se i vilket område som bäret är odlat.


– Detta är en klockren metod. Vi kommer att jämföra analyserna med vår databas – det här kommer att avskräcka fuskarna, säger Magnus Engstedt, bärkonsult på länsstyrelsen i Jönköping och den som har dragit igång projektet genom Bärodlarnas riksförbund – Gro Bär, till DN.


Sedan tidigare är det lag på att odlarens namn och telefonnummer ska stå på skyltar eller lådor, så att man ska kunna veta varifrån jordgubbarna kommer.


Annons