Hushållens inköp av ekologiska livsmedel har ökat under flera år. Men under 2021 kan vi se ett trendbrott. Svenskarna handlade ekologisk mat för nästan en miljard kronor mindre än under 2020. Minskningen skedde alltså redan innan kriget i Ukraina bröt ut och priserna sköt i höjden men även prognosen för 2022 ser mörk ut, rapporterar SVT Nyheter i dag.

År 2021 handlade vi matvaror för totalt 283,5 miljarder kronor, varav 19,3 miljarder var ekologiska.
År 2020 handlade vi matvaror för drygt 276 miljarder kronor, varav 20,3 miljarder var ekologiska.

Varför minskar eko-försäljningen?
Varför den ekologiska konsumtionen minskar finns det inget enkelt svar på, men några av anledningarna som lyfts fram är att den ekologiska maten är för dyr och att konkurrensen gentemot andra hållbara produkter har ökat, tex tycker många att närodlat och vegetariskt är viktigare än ekologiskt.

– Som representant för en konsumentförening som fokuserar på genuin och oförfalskad mat är de här siffrorna lite oroande, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson. Om fler nu väljer bort vissa livsmedel i tron att de alltid är dyrare så kan fler också tänkas välja bort andra genuina produkter, t.ex. Ä-märkta, och istället luras att köpa den förklädda ultraprocessade industrimaten.

Prisskillnaden mellan eko och icke eko minskar
Men skillnaderna i pris mellan ekologisk mat och konventionell mat blir allt mindre. Det visar en ny genomgång  som intresseorganisationen Ekologiska lantbrukarna publicerar i dag.

– Jag tror att många har en föreställning av att ekologiskt ska vara dyrare, så man tittar inte ens på den hyllan, säger Ekologiska lantbrukarnas ordförande Erika Olsson till SVT.

Vissa varor billigare som eko
Och Erika Olsson har en poäng. Även om priserna skiljer sig kraftigt för olika varutyper – kilopriset på ekologisk kyckling till exempel är ofta mer än det dubbla jämfört med icke-eko – har vissa ekologiska varor nu till och med blivit billigare än de konventionella.

Kontot Ekotipset på Instagram har nyligen gjort en prisjämförelse av ett antal vanliga matvaror och resultat visar bland annat att ekologiska rårörda lingon, färdigkokta röda linser, gräddfil och pumpakärnor är billigare än deras motsvarande icke-eko produkter. Andra matvaror där prisskillnaden är obefintlig eller mycket liten är bland annat: grädde, mjölk och havregryn.

Anledningen till minskad prisökning av ekologisk mat
Enligt Ekologiska lantbrukarna beror detta på att det ekologiska lantbruket är mindre importberoende, tack vare att man inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Lantbrukarnas kostnader har helt enkelt inte ökat lika mycket, därför är matpriserna lite stabilare för ekologiskt.

Förslag för att öka försäljningen av ekologiska produkter
– Vi har en lång lista på åtgärder som myndigheter och politiker skulle kunna göra. Ett av förslagen är att sänka momsen på hållbarhetsmärkta varor, säger Axfoods vd Klas Balkow och menar att det kan få försäljningen av ekologiska varor att öka.


Daniella Bergman

Annons