Det naturliga aromämnet i vaniljglassen kan vara utvunnet ur analt sekret från bäver. På ingrediensförteckningen står bara "naturlig arom".


I somras skrev Äkta vara om en chèvreost på tub som deklarerade det mycket märkliga "naturlig getarom" på ingrediensförteckningen. I det fallet rörde det sig troligen om en felskrivning av get-ost-arom. Men när det gäller den "bäveraromen", som vi uppmärksammats på av Facebook-gruppen Matfusket, är det tvärtom sanningen bakom orden som är bisarr.


I ingrediensförteckningen på vaniljglassen står nämligen endast "naturlig arom", vilket många tolkar som att det är arom utvunnen ur vanilj, men som egentligen bara betyder att den är utvunnen med "naturliga metoder" ur växter eller djur.


I själva verket kan aromämnet i det här fallet vara utvunnet ur det sekret som bävern utsöndrar ur sina analkörtlar för att doftmarkera sitt revir, åtminstone i USA.


Enligt engelskspråkiga Wikipedia används ämnet framförallt i vaniljaromer, men även i jordgubbs- och hallonaromer.


Fenomenet har också uppmärksammats av den brittiske stjärnkocken Jamie Oliver.


– Det som händer i matindustrin är att medan katterna är borta dansar råttorna på bordet, säger han i nedanstående klipp ur den amerikanska talkshowen "Late show with David Letterman".
Annons