"Hur smakar get? Och exakt VAR på geten smakar det så?", undrar en läsare som hört av sig efter att ha sett uttrycket "naturlig getarom" på en tub med smältost. Efter att ha läst ingrediensförteckningen kan man också undra över varför osten kallas för chèvreost.


En läsare har hört av sig angående en produkt som en bekants fru kommit hem med från affären. Det handlar om en tub med smältost från Fjällbrynt. Namnet på osten är chèvreost och man förväntar sig kanske därför att innehållet i tuben delvis skulle bestå av just denna typ av franska getost.


Så verkar dock inte vara fallet. På franska betyder chèvre get och kan användas om flera olika typer av getostar, men det som de flesta svenskar förknippar med chèvre är nog den cylindriska, ibland skivade, osten vars yta täcks med vitmögel.


Men trots att det är just denna typ av ost som avbildas på själva tuben, består ostinnehållet enligt ingrediensförteckningen istället av hårdost. Och dessutom mest av sådan som är gjord på komjölk. Uppenbarligen ingen chèvre alltså.

"Naturlig getarom"

Istället verkar osten ha fått sin påstådda "chèvresmak" av vad som deklareras som "naturlig getarom", vilket var det som den bekante hade reagerat på.


"Hur smakar get? Och exakt VAR på geten smakar det så?", skriver han enligt läsaren och fortsätter:


"Finns det förresten en konstgjord, onaturlig getarom?"


Troligen är det väl get – ost – arom som företaget menar. Men man kan då undra hur den är framställd. Bara för att det står "naturlig", behöver den inte vara utvunnen ur just getost. Det förefaller dessutom ganska omständligt att tillverka en ost, extrahera smaken för att sedan tillsätta den i en annan.


FAKTA: Det här innehåller Fjällbrynts chèvreost
Hårdost (ko 34%, get 22%), vatten, smör, smältsalter (E339, E452), naturlig getarom, kryddmarinad (vitlökspasta, vatten, druvsocker, salt, persilja, vegetabilisk olja, surhetsreglerande medel mjölksyra, naturlig arom).
(Ingrediensförteckningen kommer från företagets hemsida)

Ivar Nilsson

Annons