Den nya produkten "chicken-free-strips" ska se ut, kännas och smaka som kyckling, trots att det mest är en mix av vatten, proteinpulver, olika fibrer samt smakämnen och tillsatser.


Produkten, som än så länge bara säljs i USA, finns i tre varianter: två med olika kryddningar och en grillad. Någon naturell variant finns inte.


Basprodukten består främst av proteinisolat, som har framställts från sojabönor och ärtor. Detta har blandats ut med vatten, sädesslaget amarant, fibrer från soja och morot samt rapsolja för att efterlikna kycklingkött. För utseendets skull har man även använt tillsatser i form av vitt och gult färgämne.


Blir blandningen god?


Det verkar i alla fall tillverkaren Beyond meat vara övertygad om att den inte blir. Därför har man sett till att krydda upp den ordentligt.


Förutom vanliga kryddor, kryddextrakt och smaksättare som ättika innehåller exempelvis den grillade varianten bland annat jästextrakt, vilken till stor del består av ämnen som återfinns i olika smakförstärkare, samt aromämnen, rökpulver, salt, maltodextrin och socker. Det senare döljs dock bakom namn som "molasspulver" och "avdunstad rörjuice".


Ambitionen med produkten, som bland annat datorpionjären Bill Gates har investerat pengar i, är att skapa ett mer milljövänligt alternativ till kött.


Frågan är dock varför detta alternativ måste vara en köttimitation, fylld av aromer, tillsatser och industriella ingredienser.


"Kanske en bosarpskyckling är det bästa alternativet för mig och miljön", föreslår en läsare på Facebook, som uppmärksammat oss på produkten.


Ett annat alternativ är förstås att äta bönor och ärtor i dess naturliga form.


Nedan finns en svensk översättning av ingrediensförteckningen. Läs mer om produkterna på företagets hemsida >>


Chicken-free strips - grilled

Ingredienser: Vatten, ej genmodifierat sojaproteinisolat, ärtproteinisolat, amarant, vegansk kycklingsmak (maltodextrin, jästextrakt, salt, naturlig arom, solrosolja), ej genmodifierad mekaniskt pressad rapsolja, ej genmodifierad sojafiber, morotsfiber, ättika, kryddor, salt, molasspulver, vitlöksextrakt, hickoryrökspulver, lökextrakt, citronjuicekoncentrat, avdunstad rörjuice, dikaliumfosfat (E340), färgämne (titandioxid E171), kaliumklorid (E508), paprikaextrakt (E160c).


Annons