Felix nya gulaschsoppa innehåller mindre än en fjärdedel så mycket kött som den gamla. Den nya kylda varianten innehåller dessutom fler tillsatser och aromämne.


Felix lanserade nyligen en serie med kylda soppor i plastburk, kallad "mustiga soppor". En av dessa var "Österrikisk gulasch", en soppa som de sedan tidigare säljer en variant av i konservburk.


Men trots att sopporna har slående lika namn  konservsoppan heter "Österrikisk gulaschsoppa"  så är det stor skillnad på innehållet, vilket en av våra läsare uppmärksammade oss på.


Den gamla soppan innehåller 20 procent kött, medan den nya inte innehåller mer än fyra procent  alltså endast en femtedel av den tidigare kötthalten. Dessa ynka köttbitar består dessutom inte bara av nötkött, utan även av vatten, salt, dextros, två antioxidationsmedel och det vattenbindande och nyligen ifrågasatta stabiliseringsmedlet fosfat. Dessutom innehåller soppan aromämne och är redd med tillsatsen modifierad stärkelse.


Det ska dock påpekas att även den gamla konservsoppan innehåller modifierad stärkelse och dessutom har smaksatts med glutamatsubstitutet jästextrakt. Men den nya soppan måste väl ändå ses som en utveckling till det sämre, i alla fall om det är en köttsoppa som man är ute efter. Se hela ingrediensförteckningarna nedan.


Den som vill ha en gulaschsoppa helt utan tillsatser och industriella ingredienser kan exempelvis prova Sigtunaföretaget Chef in a boxs Ä-märkta "Kryddig gulasch".


Felix Mustiga Österrikisk gulaschFelix Mustig soppa Österrikisk gulasch

Vatten, potatis 12 %, tomatpuré, paprika 6 %, lök, morot 5 %, nötkött 4 % (nötkött, vatten, salt, dextros, antioxidationsmedel [E301, E331], stabiliseringsmedel E450), köttbuljong av nöt, tomat, rapsolja, vitlök, modifierad potatisstärkelse, salt, kryddor (bl.a. paprika, kummin, timjan, svartpeppar) och naturlig arom.


Felix Österrikisk gulaschsoppaFelix Österrikisk gulaschsoppa (konserv)

Vatten, nötkött (20%), lök, potatis, rapsolja, paprika, vetemjöl, tomatpuré, salt, kryddor och kryddextrakt (bl a kummin, libbsticka och muskot), jästextrakt, vitlök, modifierad stärkelse.


Annons