Pierre Spiridon och Bahman Amirani.


Ä-märkta färdigrätter istället för tillsatsfyllda. På Nils café satsar man på färdigmat av bättre kvalitet och är först med att sätta ut Ä-märket på menyn.


I likhet med många andra kaféer serverar man på Nils café på Drottninggatan i Stockholm, på grund av begränsade resurser, mest mackor, sallader och en del helfabrikat till lunchgästerna. Men till skillnad från de flesta har de nu valt att höja kvaliteten. Ut med tillsatser och in med Ä-märkt.


– Det var olika fabrikat som man inte vet vad de innehåller, säger Bahman Amirani, som driver kaféet sedan fem år tillbaka.

– Vi var inte nöjda med kvaliteten helt enkelt.


Av en slump fick han kontakt med Pierre Spiridon på företaget Chef in a box, som lämpligt nog gör just vällagad och dessutom Ä-märkt färdigmat, lagad från grunden.

Tillsammans har de utvecklat en ny lunchmeny för kaféet, som omfattar flera av Pierres rätter. Påläggen på flera av mackorna och ingredienser i sallader, exempelvis röror och charkuterier, har också bytts ut mot tillsatsfria alternativ från Pierres andra företag, Kommvission, som bland annat säljer Ä-märkta produkter under varumärket Due santi.


Vilka rätter och ingredienser som är Ä-märkta kan kunden tydligt se på den nya menyn och en del kan till och med köpas hem, med ingrediensförteckning och allt, i den lilla delidisken.


– Du får en långt större transparens här än på de flesta andra ställen och det blir ändå lättare jobb i köket, menar Pierre Spiridon, med hänvisning att deras färdigrätter lätt och snabbt värms i vattenbad eller mikro.


Och Bahman Amirani har redan fått många positiva reaktioner på den nya maten.


– För det första är den mycket godare och kvaliteten är bättre. Det är den feedback som jag får från kunderna, säger han.


– Många är också nyfikna på märkningen och undrar vad det är för något.

Nils cafés hemsida >>


Annons