Spoons lagar ätfärdiga soppor och grytor från grunden - utan tillsatser. Deras fem Ä-märkta rätter finns i allt fler butikers kyldiskar.

Bakom företaget står syskonen Henric och Ulrika Gervais som tyckte att hälsosam och smakrik färdigmat saknades i butikerna. Därför startade de Spoons hösten 2011.

– Tanken bakom Spoons är att möta den ökande efterfrågan på nyttig och näringsrik färdigmat som inte kompromissar med råvarukvalitén eller tillagningsmetod. Spoons erbjuder den moderna konsumenten ett ”hemlagat” alternativ när tiden inte räcker till, säger de.

Nu har två av företagets soppor och tre grytor blivit Ä-märkta: Butternutsoppa, Tomatsoppa, Italienska bondgryta, Afrikansk gryta och Sydindisk gryta.

– Sopporna är matiga i konsistensen och grytorna innehåller alltid någon typ av baljväxt eftersom de är höga i protein och ger långt mättande, säger Ulrika Gervais.

Bakom Spoons rätter, som tillagas från grunden i köket i Malmö, står brodern och kocken Henric.

Alla Ä-märkta rätter är vegetariska och veganvänliga, utom Afrikansk gryta som innehåller svensk kyckling. Produkterna säljs på Hemköp, ICA och Coop i Malmö, Lund, Göteborg och Stockholm.

Annons