Med några snabba musklick pressas inköpspriset för en klassisk "biff bearnaise" från dryga femtiolappen till mindre än 15 kronor. Men kunden får inget veta.

Med hjälp av grossistjätten Martin & Serveras ekonomiprogram MOR Online är det en smal sak att byta ut dyra ingredienser mot billigare. Råvarupriset för en klassisk biff med bearnaisesås och pommes frites kan exempelvis enkelt pressas från 50 kronor och 85 öre per portion till ynka 14,60 (exklusive moms), skriver Mats-Eric Nilsson i senaste numret av magasinet Hunger.

Efter ett initierat tips och med hjälp av ett lånat användarkonto har han fått tillgång till systemet, som omfattar inte mindre än 3 000 färdiga recept och maträtter, alla klara att beställa med kostnad per portion noggrant uträknad.

Bearnaise på hink
Men finessen med programmet är att det också är enkelt att byta ut de föreslagna ingredienserna mot billigare alternativ. Den föreslagna svenska biffen kan lätt bytas ut mot en importerad tysk, ingredienserna till den hemgjorda bearnaisesåsen mot en färdig på trekiloshink och färska holländska pommes frites mot frysta dito av okänt ursprung.

På så vis har krögaren sänkt inköpspriset för rätten till mindre än tredjedel. Men vad det är för kött, om såsen är hemgjord eller innehåller sju E-nummer eller vad det är för pommes frites får kunden sällan veta.


I menyn står det kanske bara "Biff bearnaise 179 kronor".

Rapsona bearnaisesås[Rapsona]

Bearnaisesåsen på hink innehåller: vatten, svensk pressad rapsolja, ägg, glukossirap (av potatisstärkelse), salt, modifierad stärkelse (majs), syra (E 260, E 270), vinäger, kryddor, socker, konserveringsmedel (E 211, E 202), smakförstärkare (E 621), stabiliseringsmedel (E 415), aromer, färgämne (E 160a).


Annons