UPPDATERAD Produkter "utan tillsatt socker" kan fortfarande innehålla raffinerade snabba kolhydrater, med gällande lagstiftning.


I takt med att de negativa hälsoeffekterna av att äta för mycket socker har blivit allt tydligare har det också blivit allt vanligare att olika produkter marknadsförs med uttryck som "utan tillsatt socker".


Men här gäller det att som konsument se upp. Enligt gällande märkningslagstiftning syftar nämligen "utan tillsatt socker" endast på sockerarterna mono- och disackarider som glukos, fruktos, sackaros, laktos och maltos. Uttrycket säger dock inget om förekomster av sockerarter i gruppen polysackarider, som oftast inte smakar särskilt sött, men som kan vara väl så snabba kolhydrater.


Ett exempel är påsen med "Finax Bran müsli" ovan, låg i en korg för gratis provsmak i foajén till ett Friskis & Svettis. Den innehåller bland annat maltodextrin, en polysackarid som i princip består av ett antal glukosmolekyler och tas upp mycket snabbt i blodet, ungefär lika snabbt som glukos. Av det skälet används den ofta i sportdrycker.


Om det är snabba raffinerade kolhydrater, snarare än en söt smak, som man vill slippa så bör man undvika produkter med maltodextrin.


Regelverket säger också att inte heller "något annat livsmedel som används på grund av sina sötande egenskaper" får ingå i produkter "utan tillsatt socker", vilket kan vara intressant eftersom "branflingorna" (eller kliflingorna som det heter på svenska) i müslin innehåller maltextrakt. Det är en söt sirap som till stor del består av i sammanhanget otillåtna mono- och disackarider, främst maltos.


Finax försvarar sig dock i ett mejl till Äkta vara med att det endast rör sig om 1,5 procent maltextrakt i flingorna.


– Detta tillsätts framförallt för att ge flingorna lite färg. Den låga mängden malt i branflakes ger inte söt smak i en müsliblandning, skriver de.


Vi väntar fortfarande på hur Livsmedelsverket ser på saken.


Finax Bran müsli
  • Ingredienser: Branflingor (30 %) (vetemjöl, vetekli, oligofruktos, majsmjöl, salt, maltextrakt), havreflingor*, veteflingor*, kornflingor*, riskrisp (rismjöl, maltodextrin, risstärkelse, salt).
Utan tillsatt socker
  • Så här säger EU-förordning 1924/2006: "Ett påstående om att sockerarter inte tillsattas ett livsmedel, och varje annat påstående som kan antas ha samma innebörd för konsumenten, får endast göras om produkten inte innehåller några tillsatta mono- eller disackarider eller något annat livsmedel som används på grund av sina sötande egenskaper. Om socker­arter förekommer naturligt i livsmedlet, bör även följande uppgift finnas på märkningen: 'innehåller naturligt förekommande socker'."

Läs mer om uttrycket hos Livsmedelsverket >>


Annons