Exotic snacks O la la spanska mandlar innehåller antioxidationsmedlet rosmarinextrakt, utan att det står på förpackningen.


Nyligen skrev en norsk läsare till oss och frågade om en produkt som hade sett när han handlade i en butik i Sverige. Bland ingredienserna i förpackningen med "O la la spanska mandlar" fastnade hans ögon på "naturligt växtextrakt".
Exotic snacks O la la spanska mandlarJag har aldrig hört talas om denna ingrediens förut, skriver han i ett mejl till Äkta vara och frågar oss om vi vet mer om vad detta kan vara.

Från tillverkaren får vi följande svar:

"Eftersom solrosolja är en ganska känslig olja är det tillsatt rosmarinextrakt i den", skriver tillverkaren Exotic snacks i ett mejl till Äkta vara.

Men varför de kallar ämnet, som är ett antioxidationsmedel med nummer E392, för växtextrakt framgår dock inte. De förklarar i alla fall varför de har valt att kalla det för "naturligt", något som väl alla växtextrakt borde vara.

"Anledningen till att vi skriver 'naturligt' är att vi vill särskilja oss från 'syntetiskt'. Jämför med aromer som delas upp i naturlig arom och syntetisk arom."

Efter ytterligare frågor erkänner företaget att det inte är rätt att skriva "naturligt växtextrakt". Tillsatser ska ju skrivas ut med funktionsnamn och de "vedertagna namnet" alternativt E-numret. De skriver också att de under året kommer att byta olja till en som inte innehåller rosmarinextrakt.


Annons