GB har lagom till sommaren "förbättrat" sin Gräddglass gammaldags vanilj med fem nya ingredienser, varav tre tillsatser.

"Lämnar en fadd, klibbig och onaturlig eftersmak", skriver en missnöjd kund.


Vad som troligen var GB:s sista tillsatsfria glass har nu fått ett "nytt förbättrat recept", som de skriver på förpackningen. Glassen, som fortfarande kallas för "Gräddglass gammaldags vanilj", har nu tillsats bland annat tre E-nummer, skriver Dagens nyheter.


– Gammaldags vanilj är en av våra äldsta produkter, men på senare år har vi fått mer och mer klagomål från våra konsumenter på att glassen är isig, säger Dominika Hagborg, marknadschef på GB, till tidningen.


De tre tillsatserna är alla konsistensmedel. Eftersom man inte tyckte att äggulan räckte till för binda mjölken och fettet, har man tillsatt emulgeringsmedlet mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror (E471). Och för att glassen ska hålla sig bättre under transport och förvaring och bli mer motståndskraftig mot smältning, har man blandat i de två stabiliseringsmedlen guarkärnmjöl (E412) och fruktkärnmjöl (E410).


Men alla kunder verkar inte uppskatta det nya receptet. På GB:s hemsida har en hel drös med arga och besvikna kommentarer gjorts de senaste dagarna.


"Den nya varianten av Gammaldags Vanilj är smakmässigt definitivt en förändring till det sämre. Lämnar en fadd, klibbig och onaturlig eftersmak. Byt tillbaka till det gamla receptet, snälla!", skriver exempelvis signaturen Bengt Liljegren.


Men det finns också de som har invändningar när det gäller beteckningen "gammaldags".


– Jag tycker inte att man ska kalla glassen för gammaldags och ursprunglig när man har tillsatt konsistensmedel. Det är inte förenligt med vad folk förknippar med gammaldags, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, till DN.


Nedan kan du själv se och jämföra hur det gamla och det nya receptet skiljer sig åt. Längst ner hittar du också en länk till Äkta varas test från 2013 av innehållet i 38 olika vaniljglassar.


Gammaldags då

Gammaldags nu
Skummjölk Skummjölk
grädde (24%) grädde (24 %)
socker socker
- glukossirap
- skummjölkspulver eller koncentrat
mjölkfett mjölkfett
äggula (1,5%) äggula (1,8 %)
- emulgeringsmedel (mono och diglycerider av vegetabiliska fettsyror E471)
- stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl E412)
- stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl E410)
vaniljstångbitar vaniljstångbitar
arom arom


Läs mer:

Äkta varas test från 2013: Vad innehåller glassen? >>

Välfyllt glassfynd >>

Annons