Det är stor skillnad på glass och "glass", visar Äkta varas granskning av innehållet i 38 olika vaniljglassar. En tillverkare använder endast fyra ingredienser, medan en annan använder hela 16 stycken, varav merparten tillsatser, aromämnen och industriella ingredienser.

Lagom till sommaren kan det vara på sin plats att fråga: hur många tillsatser behövs det för att göra vaniljglass? Svaret på frågan skiljer sig kraftigt beroende vilken glass som avses, visar Äkta varas vaniljglasstest.

Vissa behöver inga alls, medan andra tillverkare ser sig nödgade att använda upp till sex stycken. Även antalet ingredienser skiljer sig stort åt mellan de testade produkterna. Många glassar är dessutom smaksatta med aromämne, istället för dyr vaniljstång.

FAKTA: Glassarnas innehåll
• I sin enklaste form innehåller vaniljgräddglass bara fyra ingredienser: vispgrädde, socker, äggula och vaniljstång. Äkta varas test visar dock att många glassar innehåller betydligt fler, och andra, ingredienser.
• I en majoritet av glassarna i testet har vanlig mjölk och grädde delvis ersatts med industriella mejeriprodukter som mjölkpulver, vasslepulver, mjölkprotein och smörfett. I vissa fall är grädden eller smörfettet helt utbytt mot billigare vegetabiliska fetter, bland annat palmolja.
• Även sockret är ofta delvis utbytt mot billigare industriella motsvarigheter, till exempel glukos-fruktossirap, som utvinns från bland annat majs.
• I drygt hälften av glassarna har också hela ägg eller äggula ersatts med emulgeringsmedlet E471, mono- och diglycerider av fettsyror, och i ett fall med majsstärkelse (Järnaglass). Därtill innehåller de flesta av glassarna ett eller flera stabiliseringsmedel.
• Den dyra vaniljen är ofta helt eller delvis ersatt med aromämne.
• Mängden luft i glassen har Äkta vara inte tittat på i testet. En granskning av Testfakta (2007) visar dock att vissa tillverkare blandar in stora mängder luft i glassen, vilket påverkar priset kraftigt.
Äkta vara har granskat 38 vaniljglassar som finns att köpa i livsmedelsbutiker, men också som skopglass våren 2013. Testet omfattar allt från de största industrimärkena, till mindre lokala tillverkare. Det gör dock inte anspråk på att vara allomfattande.

I testet har vi i huvudsak granskat om glassarna innehåller några tillsatser, men även om de vanliga glassråvarorna har ersatts av aromämnen eller industriella ingredienser.

Åtta tillsatsfria
Granskningen visade att åtta av glassarna i testet var tillsatsfria: Ä-märkta Gute glass Vanilj och Mormor Magdas Vaniljstång, Österhagenglass Gräddglass vanilj, Olof Viktors Tahitivaniljglass, Häagen-Dazs Vanilla, Järnaglass Vanilj, Häagen-Dazs Vanilla bean och GB Gräddglass gammeldags vanilj*.

Värt att notera är dock att Järnaglass innehåller majsstärkelse istället för ägg, att Häagen-Dazs glassar innehåller skummjölk och vaniljextrakt, utöver mald vaniljstång, samt att GB:s glass innehåller både skummjölk, mjölkfett, vaniljstångsbitar och aromämne.

Sämst i testet
I andra änden av skalan återfinns GB:s premiumglass Carte d'or Vanilj skopglass som innehåller hela sex tillsatser. Lika många tillsatser innehåller Icas Kulglass vanilj.

Båda glassarna är baserade på skummjölk, socker och vegetabiliskt fett, men innehåller också glukos-fruktossirap och andra sockersubstitut samt vasselpulver. Därutöver har konsistensen producerats med hjälp av emulgeringsmedel och ett flertal stabiliseringsmedel och den lyxigt gula färgen, som vanligtvis kommer från grädden och äggulan, har här fejkats med färgämnen. 

Klicka på bilden ovan för
 att se hela resultatet (2013).
Totalt innehöll Carte d'or 16 ingredienser, vilket är fyra gånger fler än Österhagenglass, som innehöll minst antal i testet. Vi noterar också att innehållet i de Carte d'or-byttor som finns i frysdiskarna är snarlikt det i skopglassen, men här har GB nöjt sig med endast ett färgämne.

Arom istället för vanilj
När det gäller smaksättningen innehåller Icas glass endast aromämnen, medan GB:s utöver aromämne även innehåller naturligt vaniljextrakt samt vaniljstångsbitar för att ge glassen de eftertraktade svarta prickarna och på så sätt ge intryck av att den innehåller mer vanilj än vad den faktiskt gör.

Sammantaget innehöll drygt två tredjedelar av glassarna i testet aromämnen, som helt eller delvis ersätter smaken av den dyrare äkta vaniljen.

Tillsatser i premiumglass
Värt att notera är också att flera premiumglassar eller glassar från mindre tillverkare fick förvånansvärt dåligt resultat i testet. Det gäller framförallt Djurgårdsglass Madagaskisk vanilj, som innehåller fem tillsatser. Den innehåller därmed fler tillsatser än lågprisglassar, som GB Big pack som bara innehåller fyra.

Även premiummärket Lejonet & Björnens glass, som brukar stå i en egen frys i butikerna, innehåller fyra tillsatser. Varken den eller Djurgårdsglass innehåller dock aromämnen. Det gör däremot glassen från de mindre tillverkarna Engelholms glass Skånsk gräddglass vanilj och Alvestaglass Gammeldags vanilj, som även de har berikats med fyra tillsatser vardera.


* Uppdatering 2014: GB har nu förändrat receptet i sin Gräddglass gammeldags vanilj och bland annat lagt till tre tillsatser. Läs mer här >>

Ivar Nilsson

Annons