Socker är billigt och vi äter för mycket av det. Trots det har EU subventionerat sockerindustrin med miljarder de senaste åren, visar siffror som magasinet Hunger låtit ta fram.


Vi konsumerar idag sockerbomber som smågodis och läsk för brinnande livet samtidigt som socker och andra sötningsmedel också används som en förförisk utfyllnad i var och varannan produkt i livsmedelsbutiken. Sockret är billigt och lättillgängligt. Det gör att svensken får i sig dubbelt så mycket socker som Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar.


Samtidigt delar EU ut stora summor i jordbruksstöd just till den europeiska sockerindustrin. En lista över de största bidragsmottagarna åren 2000-2013, som magasinet Hunger låtit Jordbruksverket ta fram, visar att den i särklass största mottagaren av jordbruksstöd i Sverige är Nordic Sugar. Företaget har fått hela 1 668 miljoner kronor, vilket är mer än tre gånger så mycket som tvåan på listan Sveriges stärkelseproducentförening.


Nordic Sugar ägs av den tyska sockerjätten Nordzucker, som i Sverige säljer socker under varumärket Dansukker. Den tyska jätten får dessutom enorma stöd även i andra medlemsländer, vilket också deras europeiska konkurrenter får.


Sockerunderstödet är en kvarleva från Andra världskriget, som gör att betodlarna får betalning över världsmarknadspriset, samtidigt som sockerföretagen får ersättning för detta från EU när de sedan exporterar sina färdiga produkter. Systemet har kritiserats för att ha missgynnat sockerproducenter i fattiga länder, enligt Hunger.


I artikeln står också att stödet kommer att upphöra samtidigt som EU:s nuvarande importkvoter kommer att avskaffas. Men samtidigt blir det fritt fram för europeiska matproducenter att precis som i USA byta ut sockret mot billig så kallad HFCS (high fructose corn syrup), en blandning av fruktos och glukos som främst framställs av majs men också vete och som misstänks vara mer ohälsosam än vanlig socker.


I Europa är det formella namnet på den söta sirapen isoglukos, men det kan även stå till exempel glukos-fruktossirap i ingrediensförteckningen. Men ett slags socker är det likväl.

Annons