Obs! Det här är en artikel från 2014. Det är därför inte säkert att information och slutsatser fortfarande stämmer.

Undernärda äldre bör stimuleras att äta riktig vällagad mat, istället för att ges näringsdrycker eftersom deras effekt är osäker. Det konstateras i en ny statlig rapport, skriver TT.

Många äldre är undernärda och särskilt vanligt är det bland de som vårdas på sjukhus eller äldreboenden. Därför får de ofta olika kosttillägg för att förbättra näringsintaget. Men enligt en ny rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) går det inte att säga huruvida sådana tillägg har någon effekt för personer som är 70 år eller äldre.

– Det är lite märkligt eftersom det framför allt är bland de äldre som detta är ett problem, säger Gunnar Akner, professor i geriatrik vid Örebro universitet och ordförande för SBU-rapporten, till TT.

Bland annat har det att göra med hur näringsdryckerna påverkar intaget av vanlig mat.

Resource Protein Jordgubb (Nestlé Health Science)Nestlé Resource Protein JordgubbIngredienser: Vatten, mjölkproteiner, glukossirap, sackaros, vegetabilisk olja, mineraler (klorid, kalium, natrium, magnesium, järn, zink, mangan, koppar, fluor, krom, molybden, jod, selen), emulgeringsmedel (E 471), arom, majsstärkelse*, vitaminer (C, E, niacin, pantotensyra, B6, A, B1, B2, folsyra, K1, biotin, D3) stabiliseringsmedel (E 407), surhetsreglerande medel (E 525), färgämne (E 120).

Scandinavian organics Kycklingbuljong - Naturlig ProteindryckScandinavian organics proteindryckIngredienser: Krav-ekologiska kycklingskrov, morötter, gul lök och kryddor.


Kosttilläggen består ofta av näringsdrycker eller olika lättuggade puddingar.

TT: Det låter inte jättegott. Har du provat själv?

– Ja och det var ingen kulinarisk upplevelse. Man har försökt smaksätta dem, med tveksamt resultat, säger han.

Han säger att man istället i första hand bör stimulera de äldres intag av vanlig mat.

– Mat handlar inte bara om näring. Vanlig mat har en massa andra positiva egenskaper.

Men det finns alternativ till de ofta artificiellt smaksatta och tillsatsfyllda näringsdryckerna. Till höger har Äkta vara tagit fram en jämförelse mellan ingredienserna i en konventionell näringsdryck och en som faktiskt är riktig mat, nämligen en trippelkokt och Ä-märkt buljong från Scandinavian organics.

Den senare är nämligen, precis som vanlig mat, naturligt full av näringsämnen som essentiella aminosyror, fettsyror och kalorier. Den innehåller också mer än bara de näringsämnen som konventionella näringsdrycker brukar göra och smakar dessutom naturligt gott.

Vilken skulle du själv välja?
Annons