Framtidens proteiner ska inte smaka gott. De ska inte smaka någonting. Tyska forskare har nyligen tagit fram ett näst intill smaklöst protein av växten lupin, som ska kunna användas i allt från glass till korv.


Tyska forskare i projektet Food Additives from Lupins - Contributing to a Balanced Diet and Enhanced Protein Supply har lyckats framställa ett näst intill smaklöst protein från lupinfrön, som ska kunna användas i allt från glass till korv, rapporterar Sveriges Radio Kronoberg.


LupinGenom att avlägsna de illasmakande oljorna samt fibrerna i lupinens frön med olika extraktionsprocesser får man ett smaklöst vitt proteinpulver som resultat.


– Forskarna har lyckats få bort den utpräglade lupinsmaken från lupinfröna så att man får ett större användningsområde för växten, även för livsmedelsproduktion, säger Ullalena Broström, växtforskare på SLU, till SR.


Idag används lupin främst som djurfoder. Det nya pulvret har dock redan börjat användas i glass i Tyskland där det förutom att bidra med proteiner även fungerar som ett emulgeringsmedel, enligt forskarna. Andra produkter där den emulgerande effekten kan användas i är exempelvis majonnäs, såser och dressingar.


Tanken är att pulvret även ska kunna utgöra proteinråvara i vegetariska produkter, exempelvis korvar. Proteinhalten i lupinfrön är nämligen högt, i bästa fall kan det ligga på 40 procent, enligt Ullalena Broström.


Läs mer om lupinproteinet här >>

Annons