Halter av arsenik långt över gränsvärdet har hittats i tillsatsen trinatriumcitrat (E331) som tillverkats i Kina.


Det är livsmedelsmyndigheterna inom EU som har utfärdat varningen. Det första fyndet gjordes i ett parti i Nederländerna redan i somras, men nu visar det sig att den otillåtna kinesiska tillsatsen även hamnat på den svenska marknaden, rapporterar Sveriges Radio.


– Ja, det är allvarligt i och med att det handlar om arsenik som är ett ämne vi ska undvika. Har man halter som är fem gånger över gränsvärdet så tycker jag att det är anmärkningsvärt, säger Emma Halldin Ankarberg, giftexpert på Livsmedelsverket, till SR.


Monster Energy[Juqao CC BY-SA 3.0]Det framkommer nu att bland annat burkar med drycken Monster energy, som sålts i Sverige, innehöll E331 med otillåten arsenikhalt. Den svenska distributören Coca cola fick kännedom om saken i måndags, men har inte gått ut med någon information till konsumenterna. I ett mejl till SR skriver de att skälet är att dryckerna inte har lett till akuta hälsorisker.


De uppger också att de aktuella burkarna redan har sålts och konsumerats och att de nu utreder hur stora mängder av kontaminerad dryck som har funnits i handeln samt informerar återförsäljare.


Mats-Eric Nilsson skrev nyligen en granskande artikel i magasinet Hunger om vår ökade import av tillsatser och andra ingredienser från just Kina. Landet toppar EU:s svarta lista över hälsofarliga produkter, samtidigt som endast några få procent av importen kontrolleras, enligt artikeln.


FAKTA: Trinatriumcitrat (E331)

  • Tillsatsen används som antioxidationsmedel i bland annat läsk, glass och godis.
  • Ämnet tillverkas av citronsyra (E330), som namnet till trots i sin tur ofta framställs på bioteknisk väg och just i Kina. Produktionen av syran sker genom att svartmögel får växa i en sockerhaltig lösning ur vilken sedan citronsyra filtreras fram och renas. Läs mer här >>

 

FAKTA: Arsenik i tillsatser

  • I den aktuella tillsatsen uppmätte man 5,5 mg arsenik per kilo.
  • Gränsvärdet för arsenik i tillsatser är 1 mg/kg.
Källa: Sveriges Radio

 


Annons