I Naturvinsguiden både får och vill du veta vad vinerna innehåller. Här tillåts nämligen inga av det 60-tal tillsatser som är tillåtna i konventionell vinproduktion, utom en liten mängd sulfit.

– Man skulle kunna säga att ett naturvin förhåller sig till ett industrivin, som ett hantverksmässigt bakat surdegsbröd förhåller sig till en Skogaholmslimpa, säger Björn Bernhardson.

Dagens viner odlas med bekämpningsmedel, smakdesignas med fabriksjäst och förses med rader av industritillsatser som inte ens får deklareras på flaskan.

Men trots att många konsumenter skulle vilja undvika dessa viner är det samtidigt svårt att få grepp om alternativet. Motsatsen kallas för naturvin, men vad det egentligen betyder har hittills inte varit helt självklart.

 I Naturvinsguiden har vi försökt koka ner de spretande definitioner som olika sammanslutningar av producenter och importörer använder till fyra enkla kriterier som alla viner måste uppfylla, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Redan över 100 viner

Vid ett pressevent i går kväll lanserade Äkta vara Naturvinsguiden, som redan omfattar över 100 viner. I den skara vinintresserade som hade samlats fanns bland annat vinskribenten och radioprofilen Karsten Thurfjell, som var positiv till att just en konsumentorganisation tar initiativet till att definiera begreppet naturvin.

Journalisten Mats-Eric Nilsson, som höll ett föredrag om vin utan tillsatser, drog paralleller till den påverkan som medvetna konsumenter har haft på matindustrin och särskilt det arbete som Äkta vara, med sin Ä-märkning, har gjort för att definiera och sätta fingret på mat utan tillsatser är.

Naturvinsguiden är gratis att använda och fungerar lika bra i datorn, som i surfplattan och mobilen. Utöver en utförlig information om själva vinerna finns också restauranger och barer där man kan dricka naturvin. I guiden kan man förstås också läsa mer om kriterierna som vinerna ska uppfylla för att få vara med.


Till Naturvinsguiden.org >>


Bild från lanseringseventet på torsdagskvällen.

Annons