Livsmedelsombudsmannen, LO, har tagit emot knappt 300 anmälningar om misstänkta brott i livsmedelsbranschen sedan starten och fram till och med februari.


Äkta vara var nyfikna på vad det kunde handla om och begärde ut listan över anmälningar. Nedan finns en sammanställning av de kategorier som man har delat in anmälningarna i. Tyvärr säger inte kategorin "övrigt" så mycket, men de andra namnen ger en fingervisning om vad de handlar om.


Anmälningar till LO

okt 2014-feb 2015

Övrigt     138     46,6%
Hygienbrott 55 18,6%
Märkningsbrott 30 10,1%
E-handels brott 14 4,7%
Flera brott 14 4,7%
Kvalitetsfrågor 14 4,7%
Skattebrott 13 4,4%
Bedrägerier 9 3,0%
E-handels brott 5 1,7%
Miljöbrott 2 0,7%
Falsk varudeklaration      1 0,3%
Vilseledande reklam 1 0,3%

Totalt

296


Störst var inflödet av anmälningar de två första månaderna efter att Livsmedelsverket startade visselblåsarfunktionen i oktober förra året, men även efter det har det fortsatt att strömma in cirka 50 anmälningar i månaden.


FAKTA: Några slumpvis valda anmälningar
  • Anmälaren tycker att "utan tillsatt socker" använts på ett felaktigt vis av ett mejeriföretag eftersom produkten innehåller sötningsmedel. (Kommunen svarar anmälaren att det är tillåtet)
  • Köttfärs säljs utan ursprungsmärkning av en butik. (Ärendet skickat vidare till kommunen)
  • Ägg från finska burhöns säljs som från svenska frigående hönor. (Ärendet skickat vidare till kommunen)
  • Flera butiker och restauranger ljuger när de påstår att de säljer kött från vissa gårdar eftersom dessa inte säljer något kött till dem. (Anmälaren uppmanas göra en anmälan till kommunen)
Text: Ivar Nilsson
Research: Christian Enberg

Annons